FNV: onveilige werkomstandigheden op Schiphol

Op Schiphol zijn ernstige problemen met de veiligheidscultuur voor het personeel. Dat stelt vakbond FNV op basis van een enquête onder het grondpersoneel op de luchthaven, waaraan 1100 FNV-leden meededen.

null Beeld RAMON VAN FLYMEN/ANP
Beeld RAMON VAN FLYMEN/ANP

Drie veelvoorkomende veiligheidsproblemen zijn werken in vervuilde lucht, agressieve passagiers en onveilige situaties op het platform, zoals te hard rijden of aanrijdingen. “Slechts 40 procent van de mensen die de vragenlijst invulden zegt dat hun managers veiligheid belangrijker vinden dan snelheid. Bij beveiliging is dat percentage nog lager: 32 procent,” aldus Joost van Doesburg, campagneleider van de FNV op Schiphol.

De vakbond noemt de concurrentiestrijd op de luchthaven als belangrijke factor voor de veiligheidsproblemen. FNV vindt dat er te veel bedrijven op Schiphol werken, zo zouden er acht afhandelingsbedrijven actief zijn. Op andere grote luchthavens zijn dat er volgens FNV vaak twee.

Van Doesburg: “In de luchtvaart is een open veiligheidscultuur gebruikelijk, maar bij de grondbedrijven zijn de snelheid van het werk en lage kosten belangrijker dan veiligheid. Een direct gevolg van de harde concurrentiestrijd die door de Schiphol Group wordt veroorzaakt.”

Betere arbeidsvoorwaarden

Voor FNV lijkt deze enquête de volgende stap in de onderhandelingen over betere arbeidsvoorwaarden. FNV wil onder meer dat grondpersoneel minimaal 14 euro per uur krijgt. Maandagmiddag houdt de vakbond een manifestatie op Schiphol.

Schiphol zegt zich niet te herkennen in de klachten van FNV. “Uit eigen waarneming en in gesprekken met de bedrijven die hier werken zien wij niet dat de veiligheidscultuur in het geding is,” aldus een woordvoerder. “FNV begint hier vaker over, maar komt nooit met concrete voorbeelden. Wij willen graag met de vakbond in gesprek over zaken die niet goed gaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden