FNV: 1 op 5 medewerkers in de horeca verlaat de sector

Sinds de start van de coronacrisis zijn 90.000 horecamedewerkers in een andere sector gaan werken. Dat meldt vakbond FNV op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bo Broek
null Beeld Getty
Beeld Getty

De meesten gaven er na de tweede lockdown de brui aan. De cijfers baren Edwin Vlek, bestuurder van FNV Horeca, grote zorgen. “Nu zijn de coronamaatregelen nog de grootste vijand van de horeca, maar door de massale uitstroom van horecamedewerkers is dit straks het immense personeelstekort,” zegt hij. “Als de horecabedrijven hun deuren weer mogen openen – wanneer dit ook moge zijn – is het zoeken met een lantaarntje naar medewerkers die de zaak weer kunnen opbouwen.”

Volgens Vlek is de verschuiving vooral noodgedwongen en willen de meeste horecamedewerkers in de eigen sector blijven werken. Hij vindt dat de schuld van het probleem bij de overheid ligt. “Het voortdurende gebrek aan perspectief en de ontoereikende tegemoetkoming in de loonkosten terwijl er sprake is van een verplichte sluiting, hebben deze negatieve ontwikkeling in de hand gewerkt.”

Vóór corona al een tekort

Uit eerder onderzoek van het CBS bleek dat er in Amsterdam al een tekort aan horecapersoneel was voor de coronacrisis. In december 2019 gaf bijna 38 procent van de horecabedrijven in de regio Amsterdam aan met personeelstekorten te kampen. Landelijk was dat 35 procent.

Nu blijkt dat tijdens de coronacrisis nog eens 1 op 5 horecamedewerkers ander werk is gaan zoeken, kan dat tot grote problemen leiden als de horeca weer opengaat.

Geen versoepelingen

Hoewel er ruimte leek te gaan komen voor het openen van de terrassen, wordt er in de persconferentie van dinsdagavond naar alle waarschijnlijkheid besloten dat nog niet toe te staan. De besmettingscijfers zouden daarvoor te hoog zijn.

Toch is er niet alleen slecht nieuws. ROC van Amsterdam-Flevoland laat weten dat er geen daling in het aantal aanmeldingen voor de horecaopleidingen is geconstateerd. “Corona blijft een moeilijke tijd voor de horeca, maar we zien weinig verschil in het aantal aanmeldingen,” zegt een woordvoerder. “We zijn positief over de toekomst.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden