Flevoland: ‘Afschieten herten Oostvaardersplassen enige keuze’

Het afschieten van honderden herten in de Oostvaardersplassen is noodzakelijk en is de enige optie, zei de advocaat van de provincie Flevoland maandag in de rechtbank in Lelystad. De provincie wil het aantal herten in het natuurgebied terugbrengen van 1500 naar 500 om onnodig lijden van de dieren in de winter te voorkomen.

ANP
Grote grazers in de Oostvaardersplassen. Beeld ANP
Grote grazers in de Oostvaardersplassen.Beeld ANP

Natuurverenigingen Dierbaar Flevoland en Fauna4life spanden een kort geding aan tegen een per 1 januari verstrekte ontheffing om herten te mogen schieten. De provincie wil nieuwe maatschappelijke onrust om hongerende herten voorkomen. “Demonstraties, de ontruiming van het provinciehuis, het illegaal bijvoeren en het bedreigen van boswachters: het mag niet meer zo ver komen,” zei raadsvrouw Liesbeth Schippers over de acties in 2018.

In november vorig jaar oordeelde de bestuursrechter in Lelystad dat het schieten per direct moest stoppen. Dit omdat de noodzaak ervan onvoldoende onderbouwd was. Staatsbosbeheer, die de opdracht uitvoert, heeft aangegeven de uitspraak van het kort geding van maandag af te wachten. Ze stelt dat zonder het afschieten er deze winter opnieuw zevenhonderd herten bij komen. Een alternatief voor afschieten is er niet, meent de provincie.

De natuurverenigingen betwijfelen de noodzaak van het doden van de edelherten. “Dit zijn dezelfde argumenten als op de zitting in november,” zei ecoloog Frans Vera. Dat herten in de winter vermageren, is een natuurlijk proces, zei hij. Bovendien zorgt juist het afschieten van gezonde dieren voor een ethisch probleem, stelde Fauna4life. Zij vindt dat de provincie zwicht voor ‘illegaal machtsvertoon’ van actievoerders.

Over het beheer van het natuurgebied wordt al jaren gestreden bij de rechtbank. Ook roeren actievoerders zich. Naast boswachters werd ook ecoloog Vera bedreigd, zo zei hij zelf. Volgens de provincie wordt er nog altijd illegaal bijgevoerd. In de rechtbank was extra beveiliging aanwezig om te voorkomen dat de gemoederen al te verhit raakten.

De rechtbank doet binnen twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden