PlusAchtergond

Finse overnamestrijd brengt Akzo weer in conflict met aartsrivaal PPG

Vier jaar nadat verfbedrijf AkzoNobel doelwit was van een felle overnamestrijd, probeert het verfbedrijf nu zelf een concurrent in te lijven. Het strijdt daarmee met de belager van weleer, het Amerikaanse PPG. Akzo wil de Finse branchegenoot Tikkurila voor 1,4 miljard euro overnemen.

Herman Stil
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Daarmee laait de vurige relatie tussen de twee verfgiganten weer op. Die ontstond bij een felle overnamestrijd uit 2017 waarbij PPG (hier bekend van Histor en Rambo) tot drie keer toe met steeds driestere aantijgingen Akzo (ondermeer Sikkens, Flexa en Cetabever) probeerde in te lijven.

PPG - in de woorden van toenmalig Akzotopman Ton Büchner een ‘harteloos bijeengeraapt conglomeraat’ - aast ook op de Finnen maar speelt door het nieuwe bod van Akzo Nobel tweede viool. Akzo biedt 31,25 euro per aandeel Tikkurila. Akzo, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft, hoopt daarmee de aandeelhouders van het Finse bedrijf te overtuigen hun stukken aan Akzo te verkopen. PPG’s laatste bod komt niet verder dan 27,75 euro per aandeel. De kans is groot dat de Amerikanen een tegenzet zullen doen.

Wraakactie

Akzotopman Thierry Vanlancker ontkent dat het gaat om een wraakactie jegens PPG. “We nemen bij elk van onze overnames uitsluitend rationele besluiten,” aldus de topman maandagochtend. “De relatie met PPG is hier geen issue.”

Ook is er volgens Vanlancker geen sprake van een strafexpeditie tegen de Amerikanen. “We hadden tot voor kort geen aanwijzingen dat PPG hierbij partij was. Teen bleek dat Tikkurila bereid was zich te laten overnemen, hebben we met de rekenmachine in de hand gekeken of dat voor ons interessant was.”

Evenmin probeert Akzo te voorkomen dat de Amerikaanse aartsrivaal sterker wordt in een van de sleutelmarkten van Akzo. “Het is geen defensieve stap. Als een branchegenoot in het spel komt, ontstaat een mogelijkheid voor ons. Als de buurman van je boerderij zijn land verkoopt, dan kijk je natuurlijk of dat aantrekkelijk voor je is. Onze interesse was er natuurlijk, maar monopoliebezwaren waren een probleem. Totdat we een oplossing vonden.” Akzo is bereid, als de aankoop van Tikkurila slaagt, een deel van haar Noordse activiteiten te verkopen aan Hempel, een Deense fabrikant van industriële coatings.

Mysterieuze bieder

Begin januari lieten Tikkurila en PPG al weten dat er een ‘mysterieuze bieder’ in het spel was, Vanlancker ontkent dat het daarbij om Akzo gaat, alhoewel het bedrijf haar interesse tot nu binnenskamers wist te houden. “We weten niet wie de ander geheimzinnig bieder is. We weten ook niet of die partij er echt is. We spelen geen rol in dat Franse blijspel.” Dat kan betekenen dat er nog een derde bieder bij de overnamestrijd betrokken is.

“Dit is een kleine branche, iedereen kent iedereen,” zegt Vanlancker. “Mijn voorganger had al contact met Tikkurila. Maar tot voor kort zagen zij geen noodzaak zichzelf aan te bieden.

De verfactiviteiten van de Finnen in Scandinavië en de Baltische staten sluiten volgens Vanlancker goed aan bij die van Akzo in het gebied en de rest van Europa. Ook Tikkurila’s aanwezigheid in Rusland en China - het laatste land is een sleutelmarkt voor Akzo - spelen volgens de topman een rol

Alle registers open

Akzo kwam in 2017 gehavend uit de felle overnamestrijd met PPG, waarbij vooral vanuit de VS alle registers werden opengetrokken, tot persoonlijke aanvallen op toenmalig topman Ton Büchner aan toe.

PPG had uiteindelijk 27 miljard over voor Akzo. Dat wist dat bod te pareren door zichzelf op te splitsen en vervolgens chemietak Nouryon te verkopen en met de opbrengst de eigen aandeelhouders te fêteren.

Sindsdien is Akzo druk doende haar verf- en coating activiteiten te versterken, onder meer met overnames. Als de aankoop van Tikkurila slaagt, dan wordt dat veruit de grootste overname van het concern sinds 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden