Plus

Filmpje van dochter voorkomt forse straf vermeende ‘coronaspuwster’

Dankzij een door haar dochter gemaakt filmpje op de telefoon is een 47-jarige Amsterdamse door de Zwolse rechtbank vrijgesproken van bedreiging met corona. Ze zou een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in het gezicht hebben gespuugd met de woorden ‘hier, corona’, maar daar bleek op het filmpje geen bewijs voor.

Petra van Walraven
De boa verklaarde dat de vrouw hem in het gezicht spuugde. Beeld ROBIN UTRECHT
De boa verklaarde dat de vrouw hem in het gezicht spuugde.Beeld ROBIN UTRECHT

Het akkefietje speelde zich af op 7 mei, voor de deur van haar moeder in Zwolle, voor wie de Amsterdamse mantelzorger is. De boa sprak haar aan op het gebruik van een invalidenparkeerkaart maar dat escaleerde al gauw in een woordenwisseling.

Op straat ging het gedoe verder en pakte de 18-jarige dochter van de verdachte haar telefoon om te filmen. De boa had haar moeder vast bij de arm, waarna de gewraakte actie zou zijn gevolgd: de boa voelde druppeltjes speeksel in zijn gezicht en was er erg ontdaan over. Langere tijd vreesde hij corona te hebben opgelopen, ook uit zorg voor zijn familie. “Er waren collega’s die niet meer met me in de auto wilden stappen,” zei hij in de rechtszaal.

Omdat hij en een collega een proces-verbaal ‘op ambtseed’ hebben opgemaakt over de bedreiging, zag het er slecht uit voor de verdachte. Advocaat Anno Huisman liet de politierechter en aanklager echter de opnamen van de mobiele telefoon zien, die niet in het dossier waren opgenomen.

Veel geschreeuw

In het filmpje werd een hoop geschreeuwd en gescholden, maar er is niet te zien dat de verdachte expres hard in het gezicht van de boa blies. Ook de woorden ‘hier, corona’ waren er niet op te horen, constateerde de politierechter.

“Ik reageerde op een buurvrouw, die waarschuwde voor corona en zei zoiets als: ‘o ja, corona’, omdat we zo dicht bij elkaar stonden,” verklaarde de verdachte. De officier van justitie had nog 160 uur taakstraf geëist, en wees erop dat in vergelijkbare gevallen ook wel celstraffen zijn gevolgd van drie maanden. Hij meende dat het blazen in het gezicht net buiten beeld kan zijn gebeurd. De rechter: “Dat vergt tijd, ademhalen, blazen, die tijd is niet te zien op de beelden.”

Niet netjes

Het schelden werd door wel door hem bestraft. “Dat was niet netjes van me,” gaf de Amsterdamse toe. Omdat de dame drie dagen vastzat voor het akkefietje, moet ze uiteindelijk 100 euro overmaken naar de Nederlandse Staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden