Fieldlab: evenementen kunnen weer, onder bepaalde voorwaarden

Evenementen kunnen onder voorwaarden weer veilig worden georganiseerd. Wel moet gewacht tot de landelijke besmettingscijfers verder zijn gedaald. Dat schrijft Fieldlab Evenementen donderdag in een advies aan het kabinet.

Anna Herter
Bezoekers zingen mee met André Hazes jr. in Ziggo Dome, tijdens een Fieldlabtestconcert op 7 maart. Beeld ANP
Bezoekers zingen mee met André Hazes jr. in Ziggo Dome, tijdens een Fieldlabtestconcert op 7 maart.Beeld ANP

Fieldlab heeft in opdracht van het kabinet de afgelopen maanden meerdere proefevenementen georganiseerd, om te onderzoeken op wat voor manier evenementen weer zouden kunnen plaatsvinden. De resultaten hebben tot het donderdag gepresenteerde advies geleid.

In het advies staat dat het niet raadzaam is om grootschalige evenementen toe te staan nu Nederland nog in de categorie ‘zeer ernstig’ zit op de routekaart van het kabinet. Wel denkt de organisatie dat culturele instellingen zoals theaters al op een verantwoorde manier open kunnen op 50 procent van hun capaciteit.

Grootschalige evenementen zoals festivals moeten volgens Fieldlab wachten tot het risiconiveau ‘zorgelijk’ van kracht is. Dat is het een-na-laagste niveau en houdt in dat het wekelijkse aantal nieuwe coronabesmettingen op 50 tot 150 per 100.000 inwoners ligt. In die situatie adviseert Fieldlab volle zalen en terreinen toe te staan.

Andere voorwaarden verschillen per soort evenement en hangen af van het risiconiveau waarin Nederland zich bevindt. Zo moet bij bijeenkomsten die binnen plaatsvinden in veel gevallen de ventilatie op orde zijn en zou bij sommige evenementen vooraf testen raadzaam zijn.

Club Shelter

De door Fieldlab georganiseerde proefevenementen liepen uiteen van een voorstelling van cabaretier Guido Weijers tot het Eurovisie Songfestival. Ook werden voetbalwedstrijden met publiek, festivals en congressen gehouden. Steeds moesten deelnemers van tevoren een negatieve testuitslag laten zien en zich tijdens de evenementen aan variërende regels houden.

De proefevenementen gaan overigens nog door. Zo opent Club Shelter in Amsterdam-Noord zaterdag haar deuren voor vijfhonderd bezoekers. Zonder onderling afstand te houden kunnen de feestgangers tot in de vroege uurtjes losgaan op onder meer dj's Alexia Glensy, Anotr en Toman.

Kabinet beslist

Het is uiteindelijk aan het kabinet om te besluiten wanneer en onder welke voorwaarden bijeenkomsten weer worden toegestaan. De eerstvolgende versoepeling op dat gebied staat voor volgende week op de planning. Dan mogen onder meer theaters hoogstwaarschijnlijk weer hun deuren openen voor dertig man, zonder testen vooraf.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden