Festivalbranche wil duidelijkheid: ‘Vergunning intrekken of alles verbieden’

De festivalbranche luidde donderdag in een gesprek met minister Eric Wiebes de noodklok over de gevolgen van de coronacrisis. ‘De timing kon niet slechter.’

Bart van Zoelen
Paaspop op Eerste Paasdag 2019. Beeld ANP Kippa
Paaspop op Eerste Paasdag 2019.Beeld ANP Kippa

Koningsdag is al uitgesteld, net als het Songfestival en de Formule 1 op Zandvoort. Maar Paaspop, op 10 april in het Brabantse Schijndel, staat nog altijd op de kalender, evenals veel festivals die dit voorjaar in Amsterdam zijn gepland. Terwijl het toch hoogst onwaarschijnlijk is dat grote mensenmassa’s over drie weken weer samenkomen nu het coronavirus nog om zich heen grijpt.

Het typeert de donkere wolken die zich samenpakken boven de evenementenbranche vanwege de coronacrisis. Het festivalseizoen staat op het punt van beginnen en voor de organisatie zijn al enorme kosten gemaakt. Zelf het evenement afblazen betekent een verlies dat de bedrijven achter de festivals niet zomaar kunnen nemen.

“Op dit moment kan de branche niet anders dan ervan uitgaan dat het doorgaat,” zegt Ruben Brouwer, behalve directeur van organisator Mojo Concerts ook bestuurslid bij de Vereniging van Evenementenmakers VVEM. Formeel duren de coronamaatregelen immers tot 6 april. Pas als het verbod op horeca en grote bijeenkomsten wordt verlengd, kunnen festivalorganisatoren hun verzekering aanspreken.

De VVEM dringt aan op duidelijkheid. “De vergunning moet ingetrokken worden, of de regering moet gewoon alles verbieden,” zegt Willem Westermann van VVEM. Hij onderstreept dat de rooms-katholieke kerken zelfs de paasmis hebben afgelast. “Maar wij van de evenementenbranche zijn Paaspop nog aan het voorbereiden omdat de overheid geen duidelijkheid heeft gegeven.”

Honderden concerten

De coronacrisis betekent financieel hoe dan ook klap die nog lang zal nagalmen. “Daarin is de sector vrij uniek. Een café kan meteen weer open als corona voorbij is en heeft dan direct weer omzet,” zegt Brouwer. “Evenementen hebben een lange aanloop en zijn van veel partijen afhankelijk. Daarom gaan we dit veel langer voelen.” Westermann: “Het zijn spannende tijden, ook voor de goede ondernemers met goede verzekeringen.”

En dat net op het moment dat het festivalseizoen op het punt van beginnen staat. “We zouden de zomer ingaan met ongeveer 1200 grote festivals en enkele honderden concerten,” zegt Brouwer. “We verwachtten 1 tot 1,5 miljard euro aan omzet, voor ticketgeld en catering van de 30 tot 35 miljoen bezoekers. De timing kon niet slechter.”

Het noodpakket dat minister van Economische Zaken Eric Wiebes dinsdag aankondigde kan deze klap maar ten dele opvangen. Dat is ook waarom de minister donderdag in de A’DAM-toren in gesprek ging met de evenementenbranche. Dinsdag had Wiebes meteen aangekondigd dat hij per sector van het bedrijfsleven wil horen wat eventueel nog meer nodig is.

Discobal

Na het gesprek kon Wiebes nog geen concrete maatregelen aankondigen. Hij gaat bijvoorbeeld kijken of er gesleuteld kan worden aan de regels die er zijn voor het terugbetalen van de kopers van tickets als evenementen niet doorgaan. “Op welke manier kan dat? Wat voor termijnen zijn daarvoor? De sector wil kijken hoe ze klanten kunnen verleiden op een ander moment alsnog het festival te bezoeken.”

Voor Wiebes staat vast: “De overheid zal stevig moeten helpen.” Hij denkt daarbij ook aan de gemeenten die nieuwe vergunningen moeten afgeven als een festival wordt uitgesteld. “Misschien dat ze op de een of andere manier soepeler kunnen zijn.”

Voor VVEM staat trouwens nu al vast dat de festivals op een nieuwe datum niet dezelfde artiesten kunnen bieden. Brouwer: “Ik denk niet dat ze één op één verplaatst kunnen worden.”

Zo vertrok Wiebes niet veel vrolijker dan hij was gekomen. Door een discobal en gekleurde lampjes is de lift naar de A’DAM-toren altijd een feestelijk gezicht, maar aan een minister op het hoogtepunt van de coronacrisis is het niet besteed. “We zijn niet in een feeststemming.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden