Felle kritiek in Kamer: ‘Het vaccinatiebeleid is nog steeds een rommeltje’

Na de inentingenpauze en grillige leveringen zit Nederland nu met een veel te grote voorraad vaccins. Die wordt snel weggeprikt, maar in de Tweede Kamer klinkt fel commentaar op de vaccinatiecampagne.

Demissionair premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens het coronadebat van woensdag. Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte in de Tweede Kamer tijdens het coronadebat van woensdag.Beeld ANP

Door de tijdelijke stop met het AstraZenecavaccin en een plotselinge bulk extra doses had Nederland op het toppunt deze week zo’n 700.000 vaccins op de plank liggen. Dat is te veel, erkende ook het RIVM. In het debat over de corona-aanpak reageerden Kamerleden gisteren fel. “Het vaccinatiebeleid is nog steeds een rommeltje,” zei PvdA-leider Lilianne Ploumen. “We bungelen nog steeds onderaan alle lijstjes.”

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie eisten ook uitleg. “Hoeveel vaccins liggen nu op de plank en kan de doorlooptijd tussen de aankomst van vaccins en het prikmoment niet korter?” vroeg Vera Bergkamp (D66).

Onberekenbare leveringen

Veel problemen worden toegeschreven aan onberekenbare leveringen, vooral van AstraZeneca. Vaak vallen die aantallen tegen, soms levert de farmaceut opeens veel meer. Een ‘chaos’, zei RIVM-vaccinatiecoördinator Jaap van Delden tijdens een vragenronde.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge verdedigden in het debat de vaccinatiekoers. Wel erkende De Jonge dat er meer haast gemaakt moet worden. “Ik begrijp ieders ongeduld. Door de prikpauze en hoge levering nam de voorraad toe. Maar dat gaan we weer bijprikken.”

Massaal testen dichterbij

Waar het kan, wordt minder voorraad achter de hand gehouden. Het omgooien van het vaccinatieschema, zoals de ic-risicogroep eerst inenten of overstappen op een ‘eenprikplan’, wil De Jonge – na advisering door de Gezondheidsraad en het OMT – niet. Wel dwong een Kamermeerderheid het kabinet via een motie opnieuw om een spoedadvies te vragen om de tweede prik eventueel toch uit te stellen, zodat meer mensen een eerste prik krijgen. Half april al moeten er vier miljoen vaccins gezet zijn, eind juni moeten acht miljoen mensen zijn gevaccineerd.

Ondertussen komt massaal testen ook dichterbij. Gisteren kregen twee merken goedkeuring. Half april kunnen de eerste tests worden geleverd. Die zijn voor particulieren verkrijgbaar via supermarkten en drogisterijen, voor onderwijsinstellingen en bedrijven via het ministerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden