Farmers Defence Force kondigt voor volgende week actiedag aan

De boeren gaan volgende week opnieuw de straat op om te protesteren tegen het stikstofbeleid van minister Schouten. Farmers Defence Force heeft een landelijke actiedag aangekondigd voor woensdag 22 juli.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Daarbij doet de actiegroep de oproep aan Nederland om een dag thuis te werken.

De actiedag is onder meer gericht tegen de veevoermaatregelen van het kabinet. De boerenprotestgroep had minister Carola Schouten van Landbouw eerder deze week een ultimatum gesteld om de omstreden veevoermaatregel uiterlijk 21 juli in te trekken. Maar zij liet al gelijk weten daar geen gehoor aan te geven. De minister wijst erop dat de maatregel de steun heeft van de Tweede Kamer. Ze vraagt nog wel extra advies over de voermaatregel. Dat wil ze eerst afwachten.

Eerder deze week gaf boerenvoorman Mark van den Oever aan dat de boerenprotesten vanaf de actiedag uiteenlopen van wegblokkades en barricades tot aan wilde acties, die overal in het land zomaar kunnen opduiken. “We overleggen deze week wat we waar en wanneer precies gaan doen,” kondigde hij aan. “De acties zullen vooral plaatsen met veel stikstofuitstoot treffen, want de minister wil voor 1 september 0,4 kiloton stikstof besparen. Daar zullen we dan voor zorgen.”

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van de veiligheidsregio’s, zei eerder te hopen dat de boeren zich aan het voornemen houden over het opschorten van de acties. “We moeten er echter wel rekening mee houden dat de acties zo weer kunnen opflakkeren. Ik heb het idee dat het allemaal vrij ongecoördineerd is.’’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden