Farmaceuten willen stoel in het OMT

De farmaceutische sector wil een plekje aan tafel bij het Outbreak Management Team (OMT). Volgens de farmaceuten zouden daarmee toekomstige pandemieën beter bestreden kunnen worden. Maar OMT-voorzitter Jaap van Dissel ziet weinig heil in het idee.

Chris van Mersbergen
RIVM-directeur Jaap van Dissel. Beeld EPA
RIVM-directeur Jaap van Dissel.Beeld EPA

Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG), zegt in een interview dat de farmaceuten in de coronacrisis hebben laten zien dat ze het vertrouwen van de samenleving waard zijn, door binnen een jaar te zorgen voor effectieve coronavaccins.

Dat vertrouwen zou er wat hem betreft toe moeten leiden dat de sector welkom is aan tafel bij het OMT, de club experts die het kabinet adviseert bij de bestrijding van virusziekten. Het zit Kaptein dwars dat het kabinet tijdens de coronacrisis advies inwon bij ‘een hele spaghettikluwen’ aan organisaties, maar dat de NVFG, beroepsvereniging voor mensen die in de farmacie werken, nergens bij werd betrokken. “Dat heeft sowieso geleid tot vertraging van de vaccinatiecampagne.”

Kaptein benadrukt dat inhoudelijk deskundigen uit de sector zouden moeten aanschuiven bij het OMT, en niet de mensen met commerciële functies. “Ik vind dat onze sector een sterkere stem verdient. We hebben zo veel kennis in huis. Natuurlijk hebben we Open armen

Het OMT staat niet te springen om de farmaceuten met open armen te ontvangen. De voorzitter, RIVM-baas Jaap van Dissel, zegt dat een plek in het team ‘niet een prijs is die je kunt winnen’. “Bovendien denk ik dat je moet oppassen om alles op de schop te gooien vanwege deze pandemie.”

Vast OMT-lid Marion Koopmans laat weten de farmaceutische sector ‘persoonlijk niet’ te missen. En minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge merkt op dat de vaccinatiecampagne, waar de farmaceuten een belangrijke rol in spelen, niet de verantwoordelijkheid is van het OMT.

NVFG-voorzitter Kaptein laat zich door die scepsis niet ontmoedigen. “Volgens mij is het OMT samengesteld uit het RIVM, experts en de voorzitters van beroepsverenigingen die een rol spelen bij de bestrijding van infectieziekten, zoals de huisartsen, de kinderartsen en de microbiologen. Daar zouden wij als NVFG ook bij kunnen horen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden