Familie Humeyra: ‘de politie heeft haar werk niet gedaan’

Terwijl haar vader haar voor school opwacht, wordt Humeyra (16) achter het gebouw vermoord door haar ex. Het is de climax van vijftien maanden terreur, waar de familie zo vaak voor heeft gewaarschuwd. ‘De politie stuurde ons steeds weer weg.’

Victor Schildkamp en Sander Sonnemans
Stille tocht eind december in Rotterdam om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Aanleiding is de dood van de 16-jarige Humayra. Beeld ANP
Stille tocht eind december in Rotterdam om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Aanleiding is de dood van de 16-jarige Humayra.Beeld ANP

Elke dag, al maandenlang, brengt de vader van de 16-jarige Humeyra uit Rotterdam zijn jongste dochter naar school. Dus ook deze 18de december. Eigenlijk brengt hij haar overal naartoe. De tiener die op het Rotterdam Design College zit gaat nooit meer alleen de deur uit.

Of het nou school of haar bijbaantje is, of zelfs maar een tripje naar de winkel. Op stap met vrienden is er helemaal niet meer bij. De constante stroom doodsbedreigingen van haar veroordeelde ex-vriend Bekir slopen het leven van de tiener.

Nou ja, ‘ex-vriend’. Dát beeld van een veel te jonge tiener die ‘twee jaar’ een relatie had met een foute oudere vent willen haar twee zussen, haar broer en haar nichten, die bij advocaat Nelleke Stolk hun verhaal doen, graag bijstellen. “Ze had hem in juli 2017 leren kennen, via Facebook. Toen was ze 15. In september kreeg ze wat met hem, maar dat is hooguit een paar weken geweest.”

Relatie

Hoewel ze het zelf niet met zoveel woorden benoemen, doet de manier waarop Humeyra’s twee oudere zussen (28 en 38 jaar) de relatie beschrijven meer denken aan een loverboy-achtige situatie dan aan een gelijkwaardige relatie. Humeyra was bovendien in de veronderstelling dat haar vriendje veel jonger was dan 30. Met dure cadeaus pakt hij het meisje compleet in.

De relatie is nog maar een paar weken oud als het tweetal eind september 2017 door een agent wordt aangehouden tijdens een reguliere politiecontrole. Humeyra zit op de achterbank, Bekir achter het stuur. Humeyra heeft geen legitimatie bij zich. De agent voelt nattigheid en vraagt Humeyra mee naar het bureau. “Daar zei die agent: weet je wel dat hij 30 is,” vertellen de zussen. Humeyra schrikt zich rot. Vanaf dat moment probeert ze afstand te nemen van Bekir. Het is de start van vijftien maanden terreur, vertelt de familie.

Flauwgevallen

Hoewel de familienaam meteen al in de media te vinden was, willen ze nu niet bij naam genoemd worden. Na Bekirs arrestatie werden nog enkele verdachten opgepakt. En het vertrouwen dat politie en justitie hen zal beschermen, is helemáál weg, blijkt uit hun verhaal.

Als Humeyra het contact met Bekir verbreekt, durft ze alleen haar jongste zus over hem te vertellen. Maandenlang lijkt er daarna niks aan de hand. Totdat Humeyra in mei 2018 thuiskomt en vertelt dat ze is flauwgevallen. Bekir blijkt haar al maanden te dwingen met hem om te gaan. “Hij zei: anders vermoord ik je vader, je moeder, je familie. Wat kon ze? Ze was 15 en bang.” Op 6 mei gaat het mis als Bekir Humeyra bij haar bijbaantje in een restaurant ophaalt en thuis mishandelt. “Ze had blauwe plekken, haar tand was gebroken. Alleen omdat zijn ouders ‘s avonds thuis zouden komen, heeft hij haar laten gaan.”

Emotioneel

Haar zus licht de rest van de familie in. Humeyra’s vader wordt zo emotioneel dat hij in elkaar zakt en in het ziekenhuis belandt. Achteraf zeggen de zussen, van wie alleen de jongste net als Humeyra nog bij haar ouders woont, dat ze wél wat merkten. Dat hun goedlachse zusje stiller was geworden. En zakte voor haar examen. Voorheen deed ze het altijd goed op school.

De familie wil aangifte doen. Dat kost nog moeite. Pas na aandringen van een maatschappelijk werkster, erbij gehaald door een van de zussen, maakt de politie tijd vrij. De familie neemt zelf ook maatregelen. Zelfs als Humeyra naar de winkel op de hoek moet, gaat haar vader mee. “Mijn ouders hebben een keer Bekirs ouders gebeld,” zegt Humeyra’s broer. “Mijn ouders zeiden: hij is één keer de fout in gegaan, wij laten het hierbij, als hij afstand houdt. Wij wilden geen conflict.” Maar uit het antwoord merken ze dat Bekirs ouders weinig invloed meer hebben op hun ontspoorde zoon.

Dure schoenen

Dat blijkt wel. Want daarna barst een bijna dagelijkse telefoonterreur los. “En zwartmaken op sociale media: dat zij dure schoenen zou hebben gestolen van hem. Hij loofde zelfs een beloning uit voor wie haar ergens zou zien.”

De familie neemt constant contact op met de politie. “Humeyra mocht geen ander telefoonnummer nemen. We moesten al die gesprekken opnemen. Op een gegeven moment zeiden we: hoeveel gesprekken hebben jullie nodig?” De man van een van de nichten van Humeyra, die ook bij het gesprek aanwezig is: “De politie heeft gewoon gespeeld met hen, ze werden steeds weer weggestuurd: blijf maar gesprekken opnemen. Dat spoort toch niet?”

Ondertussen ligt er wel een aangifte tegen Bekir. In het geval dat hij contact opneemt met Humeyra moet hij in voorarrest worden genomen. Op 30 mei gaat Humeyra weer naar de politie met bewijs daarvan. “Maar er gebeurde niets,” zegt advocaat Stolk.

Veroordeeld

Bekir wordt in augustus veroordeeld voor de mishandeling van mei. Hij krijgt zes weken cel, waarvan drie voorwaardelijk. En wellicht het belangrijkste: hij mag twee jaar lang op geen enkele manier contact opnemen met Humeyra. De opluchting is groot bij de familie: ze hebben hem. Humeyra neemt een ander nummer.

Maar Bekir, die hemelsbreed een paar kilometer verderop woont, zit niet vast, is niet bij de uitspraak van de politierechter en wordt evenmin opgepakt.

Doordat Humeyra een ander nummer heeft, blijft het tot 4 november rustig. Dan begint het weer. Bekir benadert zelfs een nichtje van Humeyra via Instagram. Die reageert met ‘weet je wel wie ik ben?’ “Dat wist hij dus niet,” vertelt de moeder van dat nichtje. “Zij zegt: ik ben familie van Humeyra, dus wil je mij niet lastigvallen.”

Het stalken houdt niet op. De familie krijgt diverse telefoontjes en bedreigingen over zich heen. Het contactverbod wordt aan alle kanten geschonden, al staat Bekir fysiek niet voor de deur. “Wel belde er een keer een onbekende vrouw aan, die zei: je broer heeft me gestuurd,” vertelt de jongste zus van Humeyra. “Ik zei: m’n broer, waarvoor dan?”

Twee pistolen

Het kost de familie opnieuw moeite bij de politie gehoor te vinden. In december ontstaat zelfs discussie over de lengte van het contactverbod. Drie maanden, zegt de dienstdoende agent. Pas met Slachtofferhulp erbij weet de familie de agent ervan te overtuigen dat in het vonnis twee jaar staat.

Humeyra ontvangt ook nog een foto, van Bekir met twee pistolen in zijn hand. Pas weken later gaat ze ermee naar de politie. “Ze zeiden: waarom kom je daar niet meteen mee? Maar Humeyra dacht: zijn gezicht staat er niet op, het zal dus wel weer geen bewijs zijn. Ze begon de moed te verliezen.”

Ondanks het overtreden van het contactverbod pakt justitie Bekir niet op. Op 18 december wil Humeyra opnieuw aangifte doen. Als haar vader haar bij school komt ophalen om met haar door te rijden naar het bureau, komt niet Humeyra, maar een andere scholier naar hem toe. ‘Er is wat gebeurd...’

Ingestort

De vader en moeder van Humeyra zijn na het drama compleet ingestort. “Ze had nog geleefd als de politie haar werk had gedaan. Wij krijgen Humeyra niet terug, maar dit mag nooit meer gebeuren,” zegt haar jongste zus. “Niemand heeft ons serieus genomen.”

De familie overweegt juridische stappen. De woordvoering in deze zaak ligt bij het Openbaar Ministerie, waar de politie onder valt. Het OM zegt dat Bekir eerst spoorloos was. Toen hij in september werd aangehouden werd hij niet vastgezet omdat hij Humeyra ‘al drie weken’ met rust zou hebben gelaten. Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt het handelen van de politie in aanloop naar het doodschieten van Humeyra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden