Facebook grijpt in: geen foto's of filmpjes van Zwarte Piet meer

Sociale media Facebook en Instagram gaan stereotyperende foto’s, tekeningen en filmpjes met Zwarte Piet niet meer toestaan op hun platforms. Als zij een melding krijgen van hun gebruikers, kunnen de afbeeldingen en video’s worden verwijderd. Gebruikers die de foto’s plaatsen en hier regelmatig mee de fout in gaan, kunnen uiteindelijk worden geblokkeerd.

ANP
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Facebook maakte dinsdag bekend dat ‘discriminerende stereotyperende kenmerken’ voortaan verboden zijn op het platform zelf en op dochterdienst Instagram. Het sociale medium zet expliciet in op het wereldwijd verwijderen van antisemitische berichten en uitingen van het fenomeen blackface. Bij die laatste stereotypen gaat het om figuren die zijn afgebeeld met onder meer zwarte schmink, grote rode lippen en een pruik met krullen. ‘Deze stereotypen zijn discriminerend en kwetsend,’ meent Facebook. ‘Omdat ze ervoor zorgen dat mensen zich niet veilig voelen in het publieke domein en participatie kunnen ontmoedigen. Facebook vindt het niet aanvaardbaar dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten. Sinterklaas is een feest voor iedereen’, aldus het platform.

Volgens een woordvoerster van Facebook is het verwijderen van foto’s van Zwarte Piet een gevolg van deze nieuwe blackface-regel. De afbeeldingen worden niet automatisch verwijderd, maar worden door menselijke beheerders van geval tot geval bekeken. Een Piet zonder blackface-kenmerken, zoals de schoorsteenpiet en roetveegpieten, zijn nog wel toegestaan.

‘Heugelijke dag’

Jerry Afriyie, voorman van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), reageert op zijn eigen Facebookpagina verheugd op het nieuws. ‘11 augustus 2020 is een heugelijke dag’, zegt hij. ‘We zijn hoopvol dat deze internationale erkenning de rest van Nederland zal helpen in te zien dat we klaar zijn voor een feest dat leuk is voor alle kinderen’.

Facebook zegt de afgelopen negen maanden met zestig organisaties uit verschillende landen te hebben gesproken over de nieuwe regels tegen racisme en discriminatie. KOZP valt daar niet onder: de leden werden dinsdagochtend op de hoogte gebracht van de nieuwe richtlijnen. Daarop volgde een discussie, onder meer over de handhaving van de nieuwe regels. Woordvoerster Naomie Pieter (KOZP): “We zijn allereerst vooral blij met deze stap. Facebook blijft een gigantisch platform met veel macht. Maar we zijn benieuwd hoe het in de praktijk zal werken. Hoe vaak moet een specifieke foto bijvoorbeeld gerapporteerd worden voordat deze wordt verwijderd? Zet Facebook wel genoeg mankracht in tijdens de feestdagen, wanneer het overloopt van de foto’s? We hadden het in ieder geval mooier gevonden als Facebook technologie had ingezet die hun gebruikers beschermt al vóór het plaatsen van foto’s en filmpjes van Zwarte Piet.”

Automatische verwijdering is volgens Facebook nog niet mogelijk. “De technologie is er wel, maar de relevante data ontbreekt. Op het moment zou de inzet van computers tegen blackface nog een te groot schepnet zijn,” aldus een woordvoerster van het sociale medium.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden