Extra coronaspaargeld voor hogere inkomens, 1 op de 5 spaart juist minder

Sinds de coronapandemie wordt in totaal flink meer gespaard dan daarvoor. Het extra coronaspaargeld komt voornamelijk op de rekeningen van mensen die modaal of meer verdienen.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank, die een vragenlijst uitzette onder ruim 1500 Nederlanders tussen de 20 en 70 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat bij 35 procent van de Nederlanders het spaargeld tussen maart vorig jaar en februari dit jaar toenam. In totaal stortten Nederlandse huishoudens bijna 46 miljard euro op hun spaarrekeningen. Dat is ruim tweeënhalf keer zoveel als in het jaar ervoor.

Toch kon niet iedereen geld apart zetten in coronatijd. 22 procent zegt dat het spaargeld binnen zijn of haar huishouden de afgelopen twaalf maanden juist is afgenomen. Voor 36 procent is het gespaarde vermogen gelijk gebleven.

Hoge inkomensgroepen

Een groter spaarvermogen is vooral weggelegd voor mensen met minimaal een modaal inkomen; tussen de 36.500 en 43.500 euro bruto per jaar. 40 procent van de Nederlanders met dit inkomen zag het spaargeld stijgen. Bij de hogere inkomens was dit nog meer: 56 procent.

Van de Nederlanders met een inkomen beneden modaal zegt maar 24 procent dat het spaargeld is toegenomen. Een derde van de mensen in de lagere inkomensgroep geeft aan dat het saldo op de spaarrekening is gedaald ten opzichte van een jaar terug.

Hoewel bij meer mensen het spaargeld is toegenomen dan afgenomen, heeft net als vorig jaar een kwart van de Nederlanders minder dan het door het Nibud geadviseerde spaarminimum van 3400 euro. Onder respondenten die zeggen dat hun spaargeld toenam, heeft 28 procent meer dan 30.000 euro.

Minder uitgaven

Een veelgenoemde reden voor het toegenomen vermogen, is dat mensen het afgelopen jaar minder hebben uitgegeven. Ook dit is vooral weggelegd voor de huishoudens met een modaal of hoger inkomen, meldt Rabobank. Zij geven bijvoorbeeld minder uit aan vakanties, horecabezoek, kleding en hobby’s. Lagere inkomens profiteren hier minder van, omdat zij hier sowieso al minder geld voor hadden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden