Extra bewaking bij zendmasten, zorgen over brandstichters

Zendmastbedrijven en telecomproviders in Nederland huren extra beveiliging in tegen brandstichters die het op hun masten hebben gemunt.

Yolanda Sjoukes en Maartje Spieksma
Brand bij een zendmast in Waddinxveen in de nacht van 25 april. Beeld AS Media
Brand bij een zendmast in Waddinxveen in de nacht van 25 april.Beeld AS Media

Na branden bij twee zendmasten in Roermond en Roosendaal afgelopen maandag en dinsdag, staat de teller in Nederland nu op 29. Het onderzoek naar de brandstichters heeft voor politie en veiligheidsdiensten ‘hoge prioriteit’, omdat de communicatie in een gebied (bijvoorbeeld met 112) kan verslechteren of wegvallen bij brand. Er is nog geen doorbraak in het onderzoek: er zitten vier verdachten vast voor twee van de 29 branden.

Surveillances bij ‘kruispunten’

De gedupeerden zoeken hun heil in extra beveiliging. Eerder deze week schreef minister Grapperhaus in een verslag dat alle C2000-masten, de masten waar hulpdiensten afhankelijk van zijn, de komende periode extra beveiligd worden. Ook bij ‘kruispunten’, waar meerdere zendmasten met elkaar in verbinding staan, wordt extra gesurveilleerd, vertelt Anja Spronk namens NOVEC, een bedrijf met zo’n 850 zendmasten.

De zendmastbeheerders, telecombedrijven en de overheid overleggen over wat zij nog meer kunnen doen. “Je kunt denken aan extra sloten en beter hang- en sluitwerk, maar brandstichting is lastig te voorkomen,” vertelt Ed Boerema van Cellnex, dat een deel van de masten in Nederland in bezit heeft. “We hebben wel eens met camera’s geëxperimenteerd, maar dat was geen succes. Ze werden vernield en er kwamen veel valse meldingen.”

Spronk: “Vandalen zijn creatief, ze bedenken wel weer iets nieuws.” Bovendien zijn er tienduizenden antennes in Nederland. Die staan niet alleen op zendmasten, maar ook op daken van parkeergarages en andere gebouwen. “Zie die maar eens allemaal extra te beveiligen op korte termijn.”

Anti-5G

Tegenstanders van het 5G netwerk worden in verband gebracht met de branden. Boerema ziet daarom een kans in goede voorlichting over 5G. “En brandstichters moeten gestraft worden. Deze mensen zijn crimineel bezig.” De materiële schade van de branden was voor Cellnex ‘enkele duizenden euro’s’, maar kan oplopen tot ruim anderhalve ton als mast en apparatuur vervangen moeten worden.

Visualisatie door Nienke Bakker en Dominique Voss.

De zwaar beschadigde bekabeling van een zendmast in Nuenen, waar begin april brand woedde. Beeld ANP/Rob Engelaar
De zwaar beschadigde bekabeling van een zendmast in Nuenen, waar begin april brand woedde.Beeld ANP/Rob Engelaar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden