Update

Explosie Bovenkarspel is ‘krankzinnig’ volgens minister De Jonge

Minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte veroordelen scherp het afgaan van een explosief bij de coronateststraat in het Noord-Hollandse Bovenkarspel. De Jonge noemt de actie ‘krankzinnig’. ‘Zojuist gebeld met de GGD, waar iedereen natuurlijk vreselijk is geschrokken,’ twittert hij.

Het Parool
De technische recherche doet onderzoek bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel. Beeld ANP
De technische recherche doet onderzoek bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel.Beeld ANP

De explosie was woensdagochtend om 06.55 uur. Er zijn geen gewonden gevallen, wel zijn vijf ramen vernield. De teststraat blijft de hele dag gesloten. Het gaat volgens de politie om een zelfgemaakt explosief.

Premier Mark Rutte noemt de aanval ‘totaal onacceptabel’. Dat juist de mensen van de GGD die ‘vreselijk hard werken om ons veilig te houden, ons land te beschermen tegen corona’ doelwit lijken, is ‘echt verschrikkelijk, echt schandalig,’ zegt Rutte.

Een beveiliger van de teststraat waarschuwde de politie over de ontploffing. Hij had een harde knal gehoord en zag vervolgens dat meerdere ramen van het pand kapot waren, aldus de politie. Het explosief betrof een metalen object, waarschijnlijk een buis of blik van circa tien bij tien centimeter, en lag aan de buitenzijde van het pand. Volgens de politie is het aannemelijk dat de actie gericht is op deze teststraat.

“Dat explosief komt er niet spontaan te liggen, natuurlijk. Maar je weet pas wat de reden is als je een verdachte te pakken hebt,” aldus een woordvoerder. Er is nog niemand aangehouden. De omgeving is afgezet en de politie onderzoekt de zaak, evenals de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). De GGD heeft alle afspraken voor woensdag afgebeld, en hoopt donderdag weer open te kunnen. Iedereen is doorverwezen naar een andere locatie.

‘Laffe daad’

De explosie bij de coronateststraat in Bovenkarspel (Noord-Holland) raakt niet alleen de GGD-medewerkers die daar werken, reageert voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. “Dit raakt ons allemaal.” Hij noemt het een ‘laffe daad van vernieling’.

“In het hele land zetten onze mensen zich keihard in om de samenleving te beschermen tegen deze pandemie,” aldus Rouvoet. “Ze moeten dit cruciale werk veilig kunnen doen.” GGD GHOR heeft ‘met afschuw kennisgenomen’ van de ‘agressieve en intimiderende vernieling van onze teststraat in Bovenkarspel.’

Ook burgemeester Ronald Wortelboer van de gemeente Stede Broec, waaronder de plaats Bovenkarspel valt, reageert geschrokken. “Ik ben wel ontdaan,” zegt hij tegen NH Nieuws. “Je kunt het met elkaar oneens zijn over van alles en nog wat, maar dit is geen oplossing.”

Harde knal

Diverse omwonenden hebben ’s ochtends vroeg een harde knal gehoord. “Ik was zelf al aan het werk,” zegt Michael Klopping, die vlakbij de locatie woont. “Maar mijn meisje heeft wel een een knal gehoord. Daarna stuurde ze me dat er ambulances die kant op gingen.”

Sander Bollenkamp heeft een woonwinkel vlakbij de testlocatie. “Ons magazijn zit in hetzelfde pand. Daar kunnen we nu niet in. Straks komt er een vrachtwagen, maar die mag niet laden en lossen.” Toen Bollenkamp bij zijn zaak aankwam, was de boel al afgezet. “Gelukkig konden we via de achteruitingang onze winkel nog binnen. Er is gezegd dat alles tot een uur of twee nog afgezet blijft. Dat is wel zuur: na drie maanden dicht te zijn geweest konden we vandaag eindelijk klanten op afspraak ontvangen. Maar die kunnen nu niet komen.”

De teststraat, gevestigd aan de Middenweg 7, ging eind november voor het eerst open en heeft een maximale capaciteit van 800 testen per dag.

Niet het eerste incident

Het is niet het eerste incident bij een teststraat. Eind januari, tijdens rellen rondom de avondklok, werd op Urk een GGD-teststraat in de brand gestoken. Drie personen zijn tot dusver aangehouden inzake het incident.

In Hilversum werd een week later bij een teststraat vuurwerk met brandbaar materiaal eraan gevonden. Afgelopen najaar werd een testlocatie in Breda doelwit van vernielingen en bekladdingen.

Getuigen

De politie verricht een buurtonderzoek en roept getuigen op zich te melden via 0900-8844. Wie op andere wijze weet wie bij de ontploffing betrokken is, wordt ook opgeroepen contact op te nemen. Dat kan anoniem via 0800-7000. Daarnaast is de politie op zoek naar videobeelden, ook van dashcams uit die buurt op dat tijdstip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden