Experts: er zijn nu genoeg ic-plekken om de piek te doorstaan

De piek op de intensive care door de toestroom van coronapatiënten wordt in de laatste week van april verwacht en lijkt, zoals het er nu uitziet, binnen de opgeschaalde capaciteit te blijven.

Personeel op een intensive care verzorgt een doodzieke coronapatiënt. Beeld AP
Personeel op een intensive care verzorgt een doodzieke coronapatiënt.Beeld AP

Dat schrijven experts van het Outbreak Management Team in een in de nacht van dinsdag op woensdag gepubliceerd advies.

Verwacht wordt dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseert. De piek van het aantallen nieuwe ic-opnames per dag lijkt ook bereikt te zijn. Echter, de totale bezetting van de intensive care zal komende weken nog toenemen vanwege een vertraagde uitstroom van patiënten, die lang op de ic verblijven.

“Toch lijkt de piek lijkt binnen de opgeschaalde capaciteit te blijven,” aldus de experts. Ze verwachten dat er gemiddeld zo’n 1800 bedden voor coronapatiënten nodig zullen zijn en die zijn er.

Herintroductie op de loer

De experts melden ook dat het opheffen van alle beperkende maatregelen afhankelijk is van de stand van zaken in de hele wereld of van de vondst van een vaccin.

Ze waarschuwen: “Te vroeg loslaten van deze beperkingen kan een herintroductie betekenen.” Hoewel het lastig is om het beloop van de epidemie te voorspellen, is het ‘realistisch om te verwachten dat deze zeker nog zes tot twaalf maanden zal aanhouden’.

“Juist stabilisatie van ziekenhuisopnames en ic-opnames, en een ic-zorg welke op 200 procent draait, is nog geen reden voor het aanpassen van het maatregelenpakket.” Daarnaast geeft het Outbreak Management Team aan dat het versoepelen van maatregelen niet geheel zonder risico’s te realiseren is. Het coronavirus blijft circuleren en nieuwe ziektegevallen veroorzaken.

Immuniteit

Tot slot signaleren de experts dat er op korte termijn capaciteit (30.000 tot 55.000 testen per dag) voor het testen op immuniteit beschikbaar is, mits de materialen er zijn. Momenteel worden zulke testen gekeurd.

Toch zegt het Outbreak Management Team niet dat iedereen straks razendsnel kan uitvinden of ze corona hebben gehad. Het gaat puur om het checken van bepaalde groepen, zoals zorgmedewerkers en mantelzorgers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden