Examens gaan door, kabinet trekt miljoenen uit voor extra begeleiding leerlingen

Nu de eindexamens op middelbare scholen met een extra versoepeling definitief doorgaan, kunnen eindexamenklassen meer begeleiding krijgen om het examen beter voor te bereiden. Scholen kunnen daarvoor extra geld ontvangen, zo heeft minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs bekendgemaakt. Daar trekt hij 37 miljoen euro voor uit.

Arie Slob, demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. Beeld ANP/Koen van Weel
Arie Slob, demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs.Beeld ANP/Koen van Weel

Donderdag werd al duidelijk dat de examens wel doorgaan, maar dat leerlingen die ondanks de eerder aangekondigde versoepelingen nét niet slagen een onvoldoende mogen wegstrepen. Dat mag niet bij Nederlands, Engels of wiskunde, maar wel bij andere examenvakken. En het wegstrepen van de onvoldoende mag alleen als een leerling daarmee toch kan slagen.

Duim

Slob spreekt van ‘een duimregeling’, omdat een leerling op één onvoldoende een duim mag leggen alsof het cijfer niet bestaat. Het weggestreepte cijfer komt wel op de cijferlijst te staan. Volgens Slob doet de extra versoepeling geen afbreuk aan de kwaliteit van het middelbareschooldiploma. “Het cijfer is niet weg, het staat op de lijst.” Volgens de ChristenUnie-bewindsman moet de vervolgopleiding op mbo, hbo of universiteit dan ook extra aandacht geven aan het vak waarvoor een onvoldoende werd gescoord.

Leerlingen mogen zelf bepalen of en wanneer ze een duim op een onvoldoende liggen. Volgens de minister mogen zij dat ook al doen voor ze alle herkansingsmogelijkheden hebben gebruikt.

Onlineplatform

Om te helpen bij de voorbereiding kunnen scholen niet alleen extra geld krijgen voor de begeleiding, maar komt er ook ‘een online platform’ waarop uitleg van de examenstof komt ‘door docenten die dat heel goed kunnen’ en waar leerlingen recente, oude examens kunnen maken ter oefening. Slob: “We doen er alles aan om leerlingen te ondersteunen bij deze examens.”

Minister Slob is blij dat het ‘objectieve moment van de centrale examens’ blijft. “Zo hebben geslaagde leerlingen uit bijvoorbeeld Enschede vergelijkbare kennis en kunde als leerlingen uit Alkmaar met een diploma op zak.” Volgens hem doen de meeste leerlingen er ook zelf alles aan om hun diploma te halen. “Ze gaan er vol tegen aan om de eindstreep toch te halen.”

Extra herkansing

In december werd al bekend dat eindexamenleerlingen hun examens mogen spreiden over twee tijdvakken en een extra herkansing krijgen, omdat zij al bijna een jaar niet het normale onderwijs krijgen. Het eindexamen van 2020 werd door het coronavirus geschrapt.

Leerlingenbelangenclub Laks pleitte de afgelopen weken voor een uitgekleed examen, waarbij alleen examen werd gedaan in de kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde). Dat was volgens Slob niet mogelijk. Ook een vierde herkansingsmogelijkheid in september was geen optie. “Veel plannen die we tegen het licht hebben gehouden, bleken niet mogelijk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden