Nieuws

Examenregels opnieuw versoepeld vanwege corona, ‘duimregeling’ verdwijnt wel

Eindexamenkandidaten krijgen vanwege de coronacrisis dit schooljaar een extra herkansing en de kans om hun examens te spreiden, zodat ze meer voorbereidingstijd hebben. Dat heeft minister Slob (Basis- en voortgezet onderwijs) besloten.

Edwin van der Aa en Hanneke Keultjes
Leerlingen van Atheneum College Hageveld in Heemstede buigen zich over hun eindexamen wiskunde.  Beeld ANP
Leerlingen van Atheneum College Hageveld in Heemstede buigen zich over hun eindexamen wiskunde.Beeld ANP

“Leerlingen hebben ook dit jaar te maken met extra uitdagingen,” zegt Slob. “Het is dus gerechtvaardigd om ze echt tegemoet te komen, maar we willen er ook voor zorgen dat ze met een mooi diploma verder kunnen. Daar is 51 miljoen extra voor beschikbaar gemaakt door de ministerraad, voor de organisatie.”

De zogeheten ‘duimregeling’, waarmee leerlingen ervoor mogen kiezen om een onvoldoende voor een niet-kernvak niet mee te laten tellen voor hun totaalbeoordeling, wordt in tegenstelling tot vorig jaar geschrapt. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is daar niet over te spreken.

LAKS-voorzitter Iben Maas: “Wij spreken de grote teleurstelling uit dat er niet voor de duimregeling is gekozen. Voor het grootste deel van de leerlingen is de duimregeling de maatregel die het meest drukverlagend werkt en dus ook de maatregel die voor eindexamenleerlingen het positiefst uitpakt.”

Heel veel wensen

Slob vindt het in vergelijking met een jaar eerder een verschil dat de scholen nu open zijn geweest, ook met financiële ondersteuning. “Er zijn heel veel wensen, dan is het een weging wanneer het voor ons genoeg is. De huidige afspraken passen bij de stand van zaken, ze zijn ook echt nodig omdat het onderwijs niet optimaal is geweest.”

Het veelgehoorde argument dat de duimregeling ‘calculerend’ gedrag van leerlingen in de hand werkt, wijst de scholierenvereniging af. “Leerlingen strepen een niet-kernvak vaak weg om zich juist te kunnen focussen op de kernvakken, zoals wiskunde en Nederlands. Ik snap niet waarom dat iets slechts is,” aldus Maas.

Staatsexamen

De minister wil ook de staatsexamens, voor leerlingen die examen doen buiten een reguliere middelbare school, op de schop nemen. Het aantal deelnemers, bijvoorbeeld bij het voortgezet speciaal onderwijs, groeit zo hard dat het veel moeite kost om het staatsexamen nu voor iedereen apart goed te regelen. Zo zijn er in de zomer veel examinatoren nodig voor de individuele, mondelinge afname.

De komende jaren wordt volgens de bewindspersoon gekeken of het staatsexamen nieuwe stijl kan worden gespreid over het jaar of vaker in schriftelijke vorm kan worden afgenomen.

Uiterlijk begin februari kan de examenregeling nog verder worden aangepast, eventueel op verzoek van de Tweede Kamer of wanneer de crisis daartoe aanleiding geeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden