Nieuws

Ex-VVD’er Ronald L. opgepakt na intimideren journalisten en politie

Een voormalig kandidaat-raadslid voor de VVD in Almere is zaterdag opgepakt. Hij publiceerde een video waarin hij aangaf dat bepaalde journalisten op een zwarte lijst staan en beter kunnen vluchten of ontslag nemen voor hen iets wordt aangedaan.

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

De inmiddels verwijderde Instagramvideo komt van Ronald L., een professioneel model dat zegt te strijden tegen misstanden in de modellenwereld. Behalve zijn dreigende toon ten aanzien van journalisten, riep L. demonstranten op om geweld te gebruiken tegen agenten. Het Openbaar Ministerie spreekt van ‘dwingende en smadelijke uitlatingen’.

In de video reageerde L. op de illegale demonstratie op het Museumplein in Amsterdam vorige week zondag, waarbij een groep van 200 tot 250 personen uit was op een confrontatie met de politie. Ze haalden stenen uit de straat en gooiden die naar agenten. Sommigen hadden vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich. Zeker 143 personen werden toen aangehouden.

Video verwijderd

De NOS deed aangifte van bedreiging van journalistieke medewerkers tegen L. Ook probeerde hij een medewerker van het Algemeen Dagblad aan de schandpaal te nagelen nadat hij zonder akkoord een telefoongesprek met de journalist had opgenomen en op YouTube had geplaatst. De video is inmiddels door YouTube verwijderd.

Volgens NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff staan de werkomstandigheden van journalisten steeds meer onder druk. “De voorbeelden zijn bekend: het werk letterlijk onmogelijk maken, bedreigen, intimideren, framen, doelbewust leugens verspreiden, uitschelden, vooral online ook,” lichtte Gelauf de aangifte toe. “Los van wat het voor de individuele collega betekent –en onderschat dat niet – is het gevolg vooral ook dat onderwerpen uit de weg moeten worden gegaan en dat mensen niet aan het woord kunnen worden gelaten.”

‘Dit had hij kunnen weten’

Behalve de bedreigingen die hij uitte, betichtte L. de politie ervan dat ze het geweld tijdens demonstraties zelf uitlokken door middel van undercoveragenten, de zogeheten romeo’s. ‘De werkwijze van de politie is echter zo dat zij geweldplegers onder de demonstranten gelijk aanhouden en uit de menigte halen,’ legt justitie uit in een persbericht. ‘Wat de verdachte beweert, is niet waar en hij kan dit ook weten.’

L. riep ‘strijders’ op om zich aan te melden om bij de verboden demonstratie in Eindhoven ‘gestructureerd op te treden tegen het geweld van de politie’. Hij zocht mensen om actievoerders te beschermen tegen de politie en om undercoverpolitiemensen te filmen en in de gaten te houden. De politie heeft aangifte gedaan van smaad.

Justitie onderzoekt beide aangiften. In dit onderzoek moeten de gegevensdragers die in beslag zijn genomen nog worden onderzocht. De verdachte is verhoord en wordt maandag vrijgelaten. Als het onderzoek is afgerond zal de officier van justitie een beslissing nemen over de verdere vervolging en de zaak zo mogelijk aanbrengen op een zitting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden