Europese landen en bedrijven tekenen Plastic Pact

13 landen en 66 bedrijven zetten zich de komende vijf jaar in om plastic in afval te verminderen. Ze ondertekenen vrijdag het Europees Plastic Pact in Brussel. In de strijd tegen plastic afval moet onder meer al het dagelijks plastic recyclebaar zijn of hergebruikt kunnen worden.

ANP/Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Verder moet onnodig gebruik van plastic en het gebruik van plastic uit aardolie in 2025 met zeker 20 procent verlaagd zijn. Nieuwe verpakkingen en producten moeten tegen die tijd voor zeker 30 procent uit gerecycled plastic bestaan.

Minister Stientje van Veldhoven is ‘trots’ dat de Europese landen hun handtekening zetten onder het pact. “Ik vind dat we elk klein beetje plastic in de toekomst opnieuw moeten kunnen gebruiken en zo uit onze oceanen en milieu houden. Zodat we de aarde schoner en gezonder achterlaten aan volgende generaties.”

Grote bedrijven als Unilever, Friesland Campina en Bonduelle hebben zich ook verbonden aan het pact. Zij doen dat vrijwillig, maar wel wordt elk jaar gekeken hoe ver de deelnemers zijn met het halen van de doelen. De Europese Commissie treedt op als waarnemer en de partijen overleggen ook met de commissie of het pact eventueel kan bijdragen aan Europees plasticbeleid.

Wegwerpcultuur

Greenpeace stelt dat het pact geen recht doet aan de urgentie en de omvang van het probleem plastic. “Door te focussen op recycling zorgt dit plastic pact ervoor dat de huidige wegwerpcultuur in stand blijft,” aldus de milieuorganisatie. “We roepen overheden en bedrijven op om de wegwerpcultuur aan te pakken, te stoppen met wegwerpplastic. Dat is de echte oplossing voor dit probleem.”

Plastic tasjes

In 2016 werd in Nederland een verbod op gratis plastic tasjes van kracht. Sindsdien is het aantal mensen dat zelf een tas meeneemt naar de supermarkt gestegen tot 94 procent. In 2018 werden zo’n 600 miljoen plastic tassen verstrekt, ongeveer 35 per Nederlander. Tussen 2015 en 2018 nam het aantal verstrekte tasjes met zo’n 80 procent af. Het aantal plastic tassen in het zwerfafval daalde sinds 2015 met ongeveer 60 procent, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden