Nieuws

Europese gezondheidsdienst: Kerst potentiële coronahaard, snel maatregelen nodig

Als mensen rond de kerstdagen en de jaarwisseling gaan winkelen, reizen en bij elkaar op bezoek gaan, kan dat leiden tot een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Het Parool
Een winkelstraat in Amsterdam. Beeld ANP
Een winkelstraat in Amsterdam.Beeld ANP

De dienst roept de aangesloten landen, waaronder Nederland, dan ook op om snel beperkingen in te voeren. Ook moeten ze zo snel mogelijk zorgen dat alle mensen van 40 jaar en ouder een boosterprik krijgen.

Dat de kerstperiode een brandhaard zou kunnen worden, komt niet alleen door de deltavariant en het nu al hoge aantal besmettingen. Het ECDC ziet ook dat mensen geen zin meer hebben in nieuwe beperkingen, de organisatie verwacht ‘maatregelmoeheid’. Daardoor zouden mensen meer risico’s kunnen nemen, ‘vooral in privébijeenkomsten rond de feestdagen. Dit wordt de tweede feestdagenperiode tijdens deze pandemie en mensen willen misschien de afgelopen winter compenseren’.

Thuiswerken en boosterprikken

Coronabeperkingen zijn volgens het ECDC een ‘directe manier om de verspreiding onder controle te krijgen’. Boosterprikken ‘verlengen de controle over de verspreiding na de directe impact van de maatregelen’.

Als voorbeelden van maatregelen noemt het ECDC het dragen van mondkapjes, werken vanuit huis en beperking van het aantal reizigers in het openbaar vervoer. Daarnaast kunnen landen een maximum stellen aan het aantal mensen dat mag meedoen aan ‘sociale en publieke evenementen bij eindejaarsvieringen’. Ook na de jaarwisseling moeten die regels nog lang blijven gelden, verwacht het ECDC.

Alle beperkingen moeten ertoe leiden dat mensen minder contact hebben met anderen, dus dat er minder momenten zijn waarop ze besmet kunnen raken. Dat is volgens het ECDC ‘cruciaal om het risico van een ongekend hoge Covid-19-last in de komende maanden te verkleinen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden