PlusHoe is het elders?

Europeanen over leven met avondklok: ‘Niet leuk, wel nodig’

Terwijl een avondklok in Nederland steeds waarschijnlijker wordt, zijn ze er in veel Europese landen al aan gewend. Hoe is het leven met zo’n avondklok? ‘Niet leuk, maar wel heel hard nodig.’

Dianne Bleeker
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Paul Schmidt (23), Sevilla, Spanje

“Het is bij ons thuis nog wel gezellig. Ik woon in een groot studentenhuis met veertien man en heb daardoor niet veel last van de avondklok. Je mag vanaf 22.00 uur niet meer op straat komen, maar er zijn wel uitzonderingen. Zo is de 24-uurs apotheek gewoon open voor medicijnen. Het scheelt wel dat de avondklok vrij laat is, waardoor je nog eten kunt bestellen.

“Mijn sociale leven leidt er ook niet onder, want ik ga gewoon naar vrienden. Ik ben een paar keer stiekem door achterstraatjes naar huis gerend om de politie te ontwijken, als ik te lang bij vrienden was in het weekend. Er wordt wel gecontroleerd, maar niet heel streng.

“Ik ben Nederlands en woon een paar maanden in Sevilla om Spaans te leren. In april of mei ga ik terug naar Nederland. Al ligt het wel aan de situatie natuurlijk. Het is opvallend dat een avondklok in Nederland nu zo’n grote drempel lijkt, terwijl het in de rest van Europa redelijk geruisloos is ingevoerd. Er zijn niet veel mensen die lak aan de regels hebben.”

Paul Schmidt (23) Beeld
Paul Schmidt (23)

Liesbeth Abbink (56), Flayosc, Frankrijk

“Samen met mijn man run ik al twintig jaar een gastronomisch restaurant in Flayosc, een dorpje in het Zuiden van Frankrijk. We zijn al dicht sinds 29 oktober, maar door een avondklok vanaf 18.00 uur is afhaal ook niet meer mogelijk. Fransen eten echt niet zo vroeg. De financiële hulp is gelukkig wel beter geregeld dan in april.

“Persoonlijk merken we naast het restaurant niet veel van de avondklok. Het avondleven in ons dorpje is niet heel bruisend. In de grote steden zal de avondklok meer effect hebben. Er staan wel ongelooflijk veel gendarmes, Franse politieagenten, te controleren. Als je een uitzondering hebt vanwege je werk om naar buiten te gaan, moet je een briefje meenemen.

“Bij ziekte of iets anders belangrijks mag je natuurlijk ook naar buiten, maar voor de rest is het echt de bedoeling dat je binnen blijft. De winkels zijn hier wel gewoon open, in tegenstelling tot Nederland. Dat gezeur over die avondklok daar, pak gewoon door. Niemand vindt het leuk, hier ook niet, maar we doen het wel.”

Liesbeth Abbink (56) Beeld
Liesbeth Abbink (56)

Brent Panier (27), Antwerpen, België

“De avondklok brengt voor mij persoonlijk niet heel veel moeilijkheden met zich mee. In België mag je van 00.00 uur tot 05.00 uur niet naar buiten. De café’s en theaters waren toch al dicht, dus voor mij en vele anderen verandert er niet zo veel.

“Met oudejaarsavond vond ik de avondklok wel vervelend. Ik heb oud en nieuw gevierd met mijn vriend en een vriendin. Dat mocht, maar die vriendin moest dan wel blijven slapen. Je kon niet gezellig de straat op om te proosten, iedereen zat in zijn eigen appartementje.

“In het dagelijks leven ben ik acteur en speel ik in theaterstukken en musicals. Sinds het voorjaar van 2020 ligt dat grotendeels plat. Laatst had ik wel een opname voor een korte film ’s nachts. Daarvoor kreeg ik een officieel document, waarmee ik over straat mocht. Dat is de enige keer dat ik ’s nachts naar buiten ging.

“Ik hou me netjes aan de avondklok. Als ik al ’s avonds naar vrienden ga, zijn dat vrienden die in mijn eigen kring zitten en slaap ik daar. Al mis ik het nachtleven wel, ik kan niet wachten tot ik weer eens naar een café kan.”

Brent Pannier (27) Beeld Brent Pannier
Brent Pannier (27)Beeld Brent Pannier

Rino De Santis (55), San Vito Dei Normanni, Italië

“Mijn moeder van 88 woont naast mijn vrouw en mij in een appartement. Ze is sinds februari vorig jaar al niet meer uit haar huis geweest. We hebben al bijna een jaar niet aan dezelfde tafel gegeten, maar we zorgen wel voor haar en doen de boodschappen. Hierdoor val ik onder de risicogroep. Ik neem echt geen risico’s en hou me dan ook zeker aan de avondklok, die in Italië van 22.00 tot 05:00 uur geldt.

“Er zijn uitzonderingen, ik kan mijn twee honden bijvoorbeeld wel uitlaten ’s avonds laat. Zolang ik maar in de buurt blijf van mijn huis. Er wordt wel streng gecontroleerd en de boetes zijn hoog.

“Voor mij persoonlijk is een avondklok niet problematisch, ik kan thuis werken. Het is wel vervelend als je bijvoorbeeld vrienden of familie over de vloer hebt tijdens het eten. We moeten dan heel snel eten om iedereen weer om 22:00 thuis te krijgen. Toch sta ik wel achter de keuze voor een avondklok. Het is niet leuk, maar wel heel hard nodig om de ouderen te beschermen.”

Rino De Santis (55) Beeld
Rino De Santis (55)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden