Nieuws

Eten en energie duurder: inflatie stijgt naar 7,6 procent

De inflatie in Nederland is in januari flink doorgestegen, naar 7,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europees geharmoniseerde methode. Volgens die methode was de geldontwaarding in december 6,4 procent.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het CBS kwam met dit cijfer vanwege de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat.

De prijzen zijn al langere tijd aan het stijgen. Dat komt onder meer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten zijn ontstaan aan bepaalde materialen. Ook de hogere voedings- en energieprijzen zorgen ervoor dat de inflatie hard oploopt. Door gestegen grondstofprijzen en hogere productie- en transportkosten vragen voedselleveranciers hogere inkoopprijzen aan supermarkten. Volgens de supermarkten gooien sommige producenten er bovendien met opzet een extra schep bovenop.

‘Nederlanders in de knel’

Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit en stond in december op 5,7 procent. Dat was het hoogste niveau in bijna veertig jaar. Volgens het CBS was alleen al de gas- en elektriciteitsrekening in de laatste maand van 2021 bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder.

Met deze ‘torenhoge inflatiecijfers’ komen veel Nederlanders steeds verder in de knel, reageert vakbond CNV. Volgens de bond is het zaak dat werkgevers de lonen nu meer gaan opschroeven. “Tegen een inflatie van 7,6 procent is echter nauwelijks op te onderhandelen,” geeft CNV-voorzitter Piet Fortuin aan. “Dit neemt niet weg dat we werkgevers oproepen om echt over de brug te komen met een fatsoenlijker loonbod.” Hij roept het kabinet daarnaast op om de koopkracht op peil te houden. “Denk bijvoorbeeld aan lagere energiebelasting, lagere belasting op arbeid en een hogere belasting voor bedrijven die geprofiteerd hebben tijdens de coronacrisis,” oppert de vakbondsman. Er zijn overigens ook economen die denken dat het sterker verhogen van de lonen voor een loon-prijsspiraal kan zorgen en op die manier de inflatie juist extra kan aanjagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden