ESA: meteoor vloog zeer laag over Nederland

Is het een vliegtuig? Zijn het deeltjes van het coronavirus? Nee, het was een meteoor die dinsdagochtend vroeg over Nederland en Noord-Duitsland scheerde, op slechts 91 kilometer hoogte.

Tahrim Ramdjan
null Beeld ESA
Beeld ESA

De meteoor is die ochtend, even voor 6 uur, door verschillende personen van Flevoland tot aan Noord-Brabant waargenomen. Hoe groot hij was, en waar hij precies vandaan kwam, is vooralsnog onbekend.

Vallende ster

Een meteoroïde is een stuk gesteente of ijs, dat met enorm hoge snelheid door de ruimte beweegt. Als hij de dampkring van de aarde betreedt, noemen we hem een meteoor. Als er dan ook nog kleine stukjes op aarde landen, wat vaak gebeurt, gaat het om een meteoriet. Het object laat een enorm lichtspoor achter en lijkt daardoor op een vallende ster.

De meteoor van dinsdag vloog op 91 kilometer hoogte boven Nederland en Noord-Duitsland, een uitzonderlijk lage hoogte. Nadien schoot hij terug, door de dampkring heen, naar de ruimte. Nederland is op die manier ontsnapt aan de inslag van een meteoriet, al is het mogelijk dat er verwaarloosbaar kleine stukjes toch op aarde terecht zijn gekomen.

Korte omlooptijd

Denis Vida van de Europese Ruimtevaartorganisatie heeft de meteoor geobserveerd in het kader van het Global Meteor Network, dat op basis van waarnemingen door burgers probeert het aantal meteoren en de banen die ze afleggen in de ruimte in kaart te brengen.

De meteoor zat in een baan beïnvloed door Jupiter, schreef Vida op Twitter. Dat betekent dat de meteoor een betrekkelijk korte omlooptijd heeft, van minder dan twintig jaar. Ter vergelijking: de bekende komeet Halley heeft een omlooptijd van 76 jaar, andere doen er duizenden jaren over om terug te keren.

Overigens is in maart dit jaar ook een meteoor boven Zuid-Nederland waargenomen. De laatste keer dat een meteoriet in Nederland insloeg, was in januari 2017, in Broek in Waterland. Inwoners ontdekten daar bij het repareren van het dak van een schuurtje een steen van 500 gram. De grootste meteoriet die ooit in Nederland is ingeslagen – ruim 7 kilo – dateert uit 1843: gelukkig landde deze in de stille weilanden bij Utrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden