Ergste stijging Nederlandse werkloosheid is (even) voorbij

De werkloosheid in Nederland neemt nog altijd toe. De grote stijgingen uit de eerste maanden van de coronacrisis lijken echter voorbij. Al is dat waarschijnlijk maar voor even.

 Een werkzoekende in gesprek bij een loket van het Werkplein van het UWV.  Beeld ANP
Een werkzoekende in gesprek bij een loket van het Werkplein van het UWV.Beeld ANP

Inmiddels zitten 419.000 Nederlanders zonder werk, 4,5 procent van de beroepsbevolking, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en UWV. Daarmee vlakt de stijging van de werkloosheid vergeleken met juni licht af. De afgelopen drie maanden zijn er vanwege de coronacrisis 100.000 werklozen bijgekomen.

Daar zal het niet bij blijven. De verwachting is dat in het najaar, zeker als het kabinet coronasteun afbouwt, veel bedrijven het moeilijk zullen krijgen. Het Centraal planbureau (CPB) voorspelde eerder deze week dat de werkloosheid dit jaar zal oplopen tot 6,5 procent, wat betekent dat 605.000 mensen zonder werk komen te zitten, 186.000 meer dan op dit moment. Die stijging was wel minder dan het CPB in juni voorspelde. Arbeidsbureau UWV rekent met een werkloosheid van 7 procent van de beroepsbevolking in 2021.

Jongeren raken uitkering kwijt

Inmiddels ontvangen ruim 300.000 mensen een WW-uitkering via het UWV. Dat aantal is vergeleken met juni gelijk gebleven. Maar dat komt vooral doordat de eerste corona-uitkeringen, voor mensen die in maart en april hun baan kwijtraakten, alweer verlopen zijn. Zo daalde afgelopen maand wel het aantal WW-uitkeringen voor jongeren, maar dat komt doordat 15-25 jarigen vaak maar drie maanden recht hebben op een uitkering. Die moeten het nu zonder steun zien te redden.

Het UWV verstrekt inmiddels wekelijks gemiddeld 8700 nieuwe WW-uitkeringen aan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt. Sinds februari - de laatste maand voor de coronacrisis - is het aantal WW-uitkeringen met een vijfde (61.000) gestegen.

Eerder bleek vooral in de horeca, dienstverlening en cultuur- en toerismesector het banenverlies het grootst. Daar zijn ook de minste vacatures te vinden. Ook in de verkoop (winkels), schoonmaak, beveiliging, transport en logistiek zijn er weinig banen. In de zorg en het onderwijs neemt het aantal vacatures echter nog altijd toe en ook de vraag naar gespecialiseerde vakken als kraanmachinist of belastingadviseur is ondanks de coronacrisis op peil gebleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden