Enschedese advocaat zwaargewond na beschieting vanuit rijdende auto

Een advocaat uit Enschede is woensdagochtend beschoten in Gronau, vlak over de grens bij het Twentse dorp Glane. Het slachtoffer liep op straat, toen hij vanuit een rijdende auto werd beschoten.

Rutger Borgerink en Frank Timmers
Onderzoek, vlak over de grens in Duitsland, waar een advocaat uit Enschede vanuit een rijdende auto werd beschoten. Beeld ANP
Onderzoek, vlak over de grens in Duitsland, waar een advocaat uit Enschede vanuit een rijdende auto werd beschoten.Beeld ANP

Het slachtoffer was met zware verwondingen, maar wel aanspreekbaar, naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de deken van advocaten in Overijssel, Carl Luttikhuis, is de advocaat na een operatie buiten levensgevaar.

Het slachtoffer was zijn hond aan het uitlaten, zoals hij iedere ochtend doet. Een getuige laat weten drie schoten te hebben gehoord. “We zoeken met man en macht naar de vluchtauto,” meldt een woordvoerder van de Duitse politie. Het gaat om een witte auto met Nederlands kenteken. In de wagen zouden meerdere personen zitten.

Het gaat volgens de politie waarschijnlijk om een ruzie in de privésfeer. Deken Carl Luttikhuis zegt juist niet uit te sluiten dat de schietpartij te maken heeft met de werkzaamheden die hij vorig jaar als curator had in het faillissement van een sportschool in Losser.

Beschoten

Vorige maand, op de dag af exact een jaar na de uitspraak van het faillissement, werd deze sportschool nog beschoten. “De dreiging die daarvan uitging is door de Orde van Advocaten zeer serieus genomen,” aldus Luttikhuis. “Er is toen in samenspraak met de autoriteiten het maximale gedaan om deze dreiging tegen te gaan.”

Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) was de NCTV op de hoogte van de bedreigingen aan het adres van de advocaat.

“Er was een melding via de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) naar het contactpunt beroepsgroepen gedaan,” meldt de orde zelf. “Naar aanleiding van die melding is er door de NCTV contact opgenomen met de lokale politie en OM, zoals gebruikelijk.” Op basis van die informatie is een dreigingsanalyse gemaakt. “Juist in het kader van de veiligheid kan niet worden ingegaan op de maatregelen die daarbij getroffen zijn.”

De schietpartij gebeurde op enkele honderden meters over de grens bij Glane, aan de Lossersestraße. De grens bij Glane is afgesloten door de Nederlandse politie. De toedracht van het schietincident is nog onduidelijk. Zowel de Nederlandse als de Duitse politie zijn een grote zoektocht gestart.

De Enschedese advocaat is de tweede strafpleiter die dit jaar slachtoffer van een schietpartij. In september van dit jaar werd Nederland opgeschrikt door de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond. Wiersum werd doodgeschoten toen hij zijn woning in Amsterdam verliet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden