Energierekening daalt onverwacht hard bij Eneco

Na de enorme stijging van begin januari dalen de energietarieven vanaf 1 juli weer. Door de zachte winter zijn de gasprijzen onverwacht fors gezakt, ziet Eneco. Klanten gaan gemiddeld 133 tot 164 euro minder betalen op jaarbasis. Bij Essent blijven de prijzen gelijk. Vattenfall (Nuon) geeft nog geen prijzen.

Beeld ANP XTRA

De gestegen energienota zorgde afgelopen halfjaar voor politiek vuurwerk. Veel huishoudens zagen hun maandelijkse voorschot per januari met meerdere tientjes stijgen. Op jaarbasis ging het om ruim 330 euro, becijferde het CBS. Véél meer dan het kabinet eerder had aangegeven. Oorzaak zijn fors hogere belastingen in combinatie met gestegen energieprijzen. De stijging leidde tot een knetterende botsing tussen Tweede Kamer en staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken), die de hogere energienota aanvankelijk betwistte. 

Halverwege het jaar blijkt de soep bij Eneco, met ruim twee miljoen klanten één van de grote drie leveranciers, minder heet gegeten te worden dan zij wordt opgediend. Het bedrijf verlaagt de tarieven vanaf 1 juli, na januari het enige andere moment in het jaar dat leveranciers hun tarieven wijzigen: gas gaat met ruim 9 cent per kubieke meter omlaag, stroom met iets meer dan 2 cent per kilowattuur. Wel stijgt het vastrecht voor zowel gas als stroom met 2 euro per maand. 

Een gemiddeld huishouden is hierdoor op jaarbasis 133 euro goedkoper uit (bij een verbruik van 1200 kubieke meter gas en 2800 kilowattuur stroom). Diverse prijsvergelijkers hanteren overigens hogere verbruikscijfers. Het voordeel is dan nóg groter: bij 1470 kubieke meter gas en 3000 kilowattuur scheelt het een gezin zelfs 164 euro.

Gasoverschot

Al met al wordt de enorme tariefstijging van januari hiermee deels tenietgedaan. Wilko Schuijff, verantwoordelijk voor de energie-inkoop bij Eneco, legt uit dat afgelopen warme winter de oorzaak is. “Zowel Azië en de VS als  Europa hebben een warme winter achter de rug. De gasvoorraden bleven daardoor op peil, terwijl er tegelijkertijd veel vloeibaar gas uit Azië en de VS naar Europa is getransporteerd.” Dat zorgt voor een flink overschot aan gas op de markt. “Gevolg is een flinke daling van de gasprijs, die ook weer resulteert in een lagere inkoopprijs van elektriciteit.”

Daarnaast is er nog het genoemde voordeel van de warme winter: die zorgde ervoor dat consumenten tussen januari en april 10 tot 15 procent minder gas hebben verbruikt, schat Eneco.

Prijsverschillen

Ben Woldring, directeur/oprichter van energievergelijker Gaslicht.com is niet verbaasd over de neerwaartse tendens. “We zien het aan de scherp geprijsde vaste contracten van energiebedrijven. Die dalen al enige tijd: een jaarcontract valt nu inclusief welkomstpremies wel 390 euro goedkoper uit dan energie op basis van de normale, niet vaste tarieven. Dat is doorgaans een goede graadmeter dat energiebedrijven hun tarieven zullen verlagen.” Hij noemt het bijzonder dat Eneco's tarieven fors dalen en die van Essent niet. “De onderlinge prijsverschillen nemen daardoor behoorlijk toe.”

Volgens Woldring moeten gezinnen nu niet meteen hun voorschot verlagen. “Het energieverbruik ligt in het eerste half jaar altijd het hoogst. Ook zijn de energiebelastingen dit jaar fors hoger dan vorig jaar.” 
Eneco voegt daaraan toe dat het weer in de rest van het jaar altijd kan tegenvallen. Het energiebedrijf zegt zijn klanten komende weken te informeren over de nieuwe tarieven. Ze gelden uiteraard niet voor mensen met een vasteprijscontract. 

De derde energiereus, Vattenfall (Nuon), wil desgevraagd niet vooruitlopen op de nieuwe tarieven. “Wij willen onze klanten eerst informeren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden