Reportage

En weer worden er miljoenen uitgetrokken voor ventilatie op scholen: ‘Jammer dat we het er nog steeds over hebben’

Met het najaar in zicht trekt het kabinet opnieuw de knip om de ventilatie op scholen te verbeteren. Maar ook met nog eens 140 miljoen euro zijn niet alle klaslokalen aan genoeg frisse lucht te helpen.

Het Parool
Een leerkracht opent een raam in een klaslokaal voor extra ventilatie. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen moeten leerlingen vanaf groep 6 mondkapjes dragen als ze zich bewegen.  Beeld JEROEN JUMELET/ANP
Een leerkracht opent een raam in een klaslokaal voor extra ventilatie. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen moeten leerlingen vanaf groep 6 mondkapjes dragen als ze zich bewegen.Beeld JEROEN JUMELET/ANP

Nutsschool Zorgvliet in Den Haag heeft geluk en pech. Geluk omdat de school in een prachtige monumentale villa zit. Pech omdat het ventilatiesysteem, dat bij een renovatie in 2007 werd geïnstalleerd, maar heel minimaal werkt.

Er komt, zegt Jeroen Paas, een van de ventilatie-experts van kenniscentrum Ruimte-OK, dus niet genoeg frisse lucht naar binnen. En dat is nodig om de lucht te verversen die bij elke uitademing door de kinderen gevuld wordt met CO2. Te veel van deze koolstofdioxide is sowieso niet heel gezond, maar het zorgt er ook voor dat virusdeeltjes zich kunnen ophopen in de lucht. In tijden van corona is dat precies wat scholen níet willen, weet leerkracht Guido van Luijk.

Zelf raakte hij al drie keer besmet met het virus. “Ik denk dat dat hier is gebeurd,” vertelt hij aan minister Dennis Wiersma (Primair- en Voortgezet Onderwijs, VVD). Dat het klimaat in de klas voor verbetering vatbaar is, weet hij al meer dan tien jaar. “Het is eigenlijk wel jammer dat we het er nu nog steeds over hebben.”

Schijnwerper

In het begin van de coronapandemie kwam ventilatie op scholen weer volop in de schijnwerper te staan. Twee jaar geleden trok Wiersma’s voorganger Arie Slob al 360 miljoen euro uit om het binnenklimaat in klaslokalen te verbeteren. Als scholen bijvoorbeeld een nieuw ventilatiesysteem aanschaften, betaalde het Rijk 30 procent.

“De grootste meerderheid van de scholen heeft het nu op orde,” zegt Wiersma. Maar een aantal scholen bleek niet in staat om de resterende 70 procent zelf bij te passen, erkent Wiersma. “Daarom bieden we nu extra hulp aan.”

Die hulp bestaat uit CO2-meters in elke klas (Wiersma: “Ze hangen nog lang niet overal.”), 140 miljoen euro extra – in plaats van 30 procent neemt het kabinet nu 60 procent van de kosten voor zijn rekening – en ventilatieteams die op verzoek langsgaan bij scholen om advies te geven.

534 scholen klopten al aan voor hulp, 214 kregen van een expert bijvoorbeeld al te horen dat zij de ramen niet de hele dag open hoeven te zetten – zeker niet als het buiten koud is – en voor 150 scholen staat al een afspraak in de agenda. Dat betekent dat 170 scholen nog in de wacht staan.

Hoepeltjes

Terwijl Wiersma scholen juist oproept om hun gebouw nu ‘ventilatieklaar’ te maken. “Gebruik de zomervakantie daarvoor, straks is het weer winter.” Deskundigen waarschuwen dat er in het najaar mogelijk weer een nieuwe coronagolf kan komen. Probleem is alleen: het is al bijna juli, aannemers zitten vaak al maandenlang volgeboekt, aan ventilatiesystemen hangt een groot prijskaartje en ook naar extra experts voor Wiersma’s ventilatieteams wordt nog naarstig gezocht. “We moeten in deze tijd door heel veel hoepeltjes springen,” verzucht de VVD-bewindsman.

En in sommige, verouderde schoolgebouwen is geen goede ventilatie mogelijk zonder nieuwbouw of renovatie. Wiersma wil dat gemeenten voor die scholen haast maken met de bouw van nieuwe panden.

Maar in scholen die met relatief simpele aanpassingen wel hun ventilatie op orde kunnen krijgen, wil Wiersma voorkomen kinderen dit najaar weer ‘met de jas aan in de klas zitten’.

Blauwe vingertjes

Leerling Thijs mocht afgelopen winter niet eens zijn jas aan. “En ik zit dicht bij het open raam. Dan draaide ik stiekem de verwarming open,” vertelt hij aan minister Wiersma. “Maar dat mocht niet van de juf.” De juf in kwestie, Aimée de Jager, verklapt dat ze tegen het gekoukleum soms de ramen weleens dicht liet – hoewel de CO2-meter in de klas dan meteen rood uitsloeg. “Liever even op rood dan allemaal blauwe vingertjes.”

Als de minister weer is vertrokken, zegt schooldirecteur Sylke Bosch dat de ventilatie-experts wel kunnen zeggen dat de ramen niet de hele dag open hoeven, maar dat in de praktijk de CO2-meter dan meteen uitslaat. Volgens ventilatie-expert Paas komt dat ook omdat de meters vaak te scherp staan afgesteld. “Een oude school kan nooit aan de norm van nieuwbouw voldoen. Je moet vooral op het juiste moment ventileren.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden