Overzicht

Elf Nederlanders besmet met coronavirus

Tot op heden zijn er elf besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld in Nederland. Het gaat om een echtpaar en hun jongste kind uit Amsterdam, een echtpaar en hun dochter uit Loon op Zand, een patiënt die ligt in het Erasmus MC in Rotterdam en patiënten uit Tilburg, Delft, Altena en Dalen.

Het Parool
De vrouw uit Amsterdam die is besmet met het coronavirus, werkt in het Amsterdam UMC. De vrouw doet geen patiëntgebonden werk, liet het ziekenhuis vrijdag weten.  Beeld ANP
De vrouw uit Amsterdam die is besmet met het coronavirus, werkt in het Amsterdam UMC. De vrouw doet geen patiëntgebonden werk, liet het ziekenhuis vrijdag weten.Beeld ANP

De eerste zes patiënten zijn allen in de Italiaanse regio Lombardije geweest. Bij de man uit Loon op Zand werd het virus donderdagavond als eerste ontdekt. Hij verblijft nog in een ziekenhuis in Tilburg. Zaterdag bleken ook zijn dochter en echtgenote te zijn besmet.

Vrijdag werd bekend dat een Amsterdamse vrouw die in het Amsterdam UMC werkt het virus had opgelopen. Na contactonderzoek bleek zaterdagmiddag dat ook haar partner en jongste kind besmet zijn. Hun twee andere kinderen zijn niet besmet. De vrouw was voor ze positief testte, nog op kinderdagverblijf de Atlas Arena van CompaNanny geweest. Het jongste kind dat besmet is, zit op dit verblijf. De vestiging heeft besloten om twee weken dicht te blijven.

Zondagmiddag werd bekend dat er nog drie Nederlanders besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om een vrouw uit Altena, een man uit Dalen en een man uit Tilburg. De vrouw uit Altena meldde zich al op 21 februari met longklachten bij het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Later werd ze overgeplaatst naar de intensive care van het Erasmusziekenhuis. Daar bleek pas dat ze besmet is met het coronavirus. Het ziekenhuis in Gorinchem heeft voor de zekerheid een opnamestop ingesteld en onderzoekt patiënten en werknemers.

Maandag bleek dat er een elfde besmetting met het coronavirus is vastgesteld in Nederland. Die persoon verblijft in het Erasmus MC in Rotterdam. Voor zijn overplaatsing verbleef diegene een week lang op de intensive care van het Maasstad Ziekenhuis. Daarom neemt het Maasstad Ziekenhuis tijdelijk geen nieuwe patiënten op de intensive care op.

Thuisisolatie

De drie besmette Amsterdammers zitten in Diemen in thuisisolatie, omdat hun huis in Amsterdam wordt verbouwd. De twee andere kinderen zijn bij familie ondergebracht. Ook de patiënten uit Dalen en Tilburg zitten thuis in isolatie.

Zaterdag bleek ook een vrouw uit Delft het coronavirus te hebben. Ook zij krijgt een contactonderzoek en moet thuis in isolatie bijven.

De GGD brengt van alle patiënten de contacten in kaart. Contacten van de patiënten moeten hun gezondheid in de gaten houden. Mochten zij klachten krijgen die passen bij covid-19 (koorts en luchtwegklachten), dan worden zij ook getest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden