Plus

Elektrisch koken wordt steeds populairder. Maar is het ook groen?

Het Parool
Inductie kookplaat Beeld Shutterstock
Inductie kookplaatBeeld Shutterstock

1. Is elektrisch koken beter voor het milieu?

Dat kan, maar het hoeft niet. Koken op een inductieplaat wordt namelijk pas milieuvriendelijk als je ook goed kijkt waar die elektriciteit vandaan komt. Wie gebruik blijft maken van de standaard ‘grijze’ stroom van het energiebedrijf, zorgt voor evenveel CO2-uitstoot als mensen die op gas koken. “Je moet het combineren met groene stroom of zonnepanelen,” zegt Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. “Dan kun je echt zeggen dat je CO2-neutraal kookt.”

2. Is elektrisch koken duurder?

Om te beginnen: koken is niet duur. Wie zich een jaartje uitleeft in de keuken, is aan energiekosten maximaal vier tientjes kwijt. Het verwarmen van je huis is een stuk duurder.

Elektrisch koken, vooral op een inductieplaat, is wel prijziger dan koken op het oude vertrouwde gas. Ten eerste is een inductiekookplaat duurder in aanschaf, ten tweede zijn de energiekosten wat hoger. Nog wel, moet je over dat laatste zeggen. Het kabinet wil de belasting op gas de komende jaren verhogen en die op stroom juist verlagen. Wie in een nieuw huis gaat wonen heeft meestal geen keus: daarin is het kookstel ­bijna standaard elektrisch.

3. Als ik overstap, moet ik al mijn pannen weggooien ...

Onzin, zegt de Haagse tv-kok Pierre Wind, erkend fan van elektrisch koken. “Je kunt een speciaal plaatje kopen dat je onder je oude pan zet; dat werkt prima.”

Wie geen zin heeft in dat soort ­poespas, moet zijn pannen even ­controleren. Blijft een magneetje plakken aan de bodem van een pan, dan is die geschikt voor koken op inductie. Slaagt die test niet, dan is inderdaad een nieuwe pan nodig.

“Een andere veelgehoorde klacht is dat je op inductieplaten niet kunt wokken, omdat alleen de onderkant van de pan wordt verwarmd,” zegt Wind. “Ook dat is op te lossen, met een speciale wokpan.” Er zijn ook inductiekookplaten te koop met een speciale ‘wokkuil’, maar daar zit wel een prijskaartje aan.

4. Elektrisch koken is moeilijk.

Dat is helemaal niet zo moeilijk, zegt Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. Tenminste: niet bij inductie. Keramische en gietijzeren elektrische kookplaten koelen langzaam af. Lastig, als de aardappelen dreigen over te koken. “Maar met inductie heb je dat probleem helemaal niet. Dat is net zo flexibel als gas.”

Het is dan misschien niet moeilijker, elektrisch koken is wel ánders, stelt Pierre Wind. “Je moet daar even gevoel voor krijgen. Maar is dat iets om over te zeuren? Als je een nieuwe auto koopt, rijdt die ook anders dan de vorige. Je hebt wel ook allerlei andere knopjes en functionaliteiten, dat is dan weer leuk. Zo is het bij elektrisch koken ook.”

5. Bij koken op gas is geen milieuwinst te behalen.

Ook al niet waar, stelt Wind. Hij ontdekte vorig jaar de kookstopmethode. Die is simpel: “Als je pasta kookt, laten we het vuur of de kookplaat altijd aan staan tot die klaar is. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt de pasta meekoken en het vuur meteen uitzetten als het water kookt. Dat werkt écht, bijvoorbeeld ook bij aardappelen en groenten. Als je met het deksel op de pan kookt tenminste. Moet je nagaan hoeveel milieuwinst je behaalt als je dit altijd doet!”

Rob van Tilburg heeft nog een andere, simpele tip. “Als je op gas kookt, kun je het milieu ook een handje helpen door kritisch te kijken naar de ingrediënten die je gebruikt.”

We stappen massaal over op elektrisch koken. Vooral inductie is populair. Wel blijven we verknocht aan de cv-ketel op gas.

Van de Nederlanders die in 2018 een nieuwe kookplaat voor hun keuken kochten – bijna 289.000 stuks – koos nog maar 27 procent voor een aansluiting op gas. De rest ging voor elektrisch, waarbij een inductiekookplaat favoriet is. Dat blijkt uit de Gasmonitor 2019 van milieuorganisatie Natuur & Milieu naar warmteapparaten als kookplaten, cv-ketels en warmtepompen. In 2015 koos 52 procent nog voor koken op gas.

Sinds vorig jaar de verplichting verviel om nieuwbouwprojecten op het gas aan te sluiten, is de elektrische kookplaat in nieuwe woningen bijna standaard. Ook in oudere woningen wordt echter steeds meer elektrisch gekookt.

“Elektrisch koken heeft de slag in de keuken gewonnen,” stelt Rob van Tilburg van Natuur & Milieu.

Neemt de Nederlandse consument schijnbaar zonder weemoed afscheid van zijn gasstel, de band met de gasgestookte cv-ketel is een stuk hechter. Vorig jaar werden er bijna 430.000 verkocht, 1 procent meer dan in 2017.

De verkoop van warmtepompen steeg relatief veel sneller – met 27 procent tot 108.000 stuks – maar blijft dus nog ver achter bij de hr-ketel. Toch is ook hier de ontwikkeling naar ‘van het gas af’, onomkeerbaar, stelt de directeur van Natuur & Milieu.
Chris van Mersbergen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden