Eiwitnorm veevoer mogelijk van tafel door droogte

De kans bestaat dat boeren het eiwitgehalte in het krachtvoer voor hun melkvee na 1 september niet drastisch hoeven te verlagen. Dat heeft vooral met de droogte van afgelopen weken te maken.

Sanne Schelfaut en Albert Heller
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit berekent momenteel of de warme en droge periode veel effect heeft op de samenstelling van veevoer. Deze droogte zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van vers weidegras is teruggelopen. Het verse gras levert over het algemeen veel eiwit, met name in het najaar. “Als dat najaarsgras niet beschikbaar is of van slechte kwaliteit is, dan wordt het onder de nieuwe voermaatregel nóg moeilijker om eiwittekorten tegen te gaan en de gezondheid van dieren te waarborgen,” aldus een woordvoerder van land- en tuinbouworganisatie LTO.

Het ministerie van LNV heeft bij het opstellen van de omstreden eiwitnormen in veevoer geen rekening gehouden met deze extreme weersomstandigheden. “We zijn uitgegaan van de zomer van 2018, dat was ook een warme periode. Uit onze nieuwe berekeningen zal moeten blijken of het eiwitgehalte in het krachtvoer toch omhoog moet om de voedselbalans voor de dieren goed te houden,” aldus een woordvoerster van landbouw­minister Carola Schouten.

Schouten maakte eerder dit jaar bekend dat veehouders hun koeien een eiwitarm dieet dienen voor te schrijven om de stikstofuitstoot te verminderen. Het gaat om een tijdelijke maatregel, tussen 1 september en 31 december. De boeren zijn boos over de voermaatregel.

Binnen een appgroep van leden van de actiegroep FDF uit Gelderland is het plan gemaakt om Kamerleden thuis te bezoeken. ‘Woensdag 19 augustus om 08.00 uur op de bekende verzamelplaatsen. Dit bericht geheimhouden en niet delen!’ Of de ‘huisbezoekjes’ morgen doorgaan is nog niet zeker, laat een FDF-lid weten.

Grens

De fractievoorzitters van coalitiepartijen D66, CDA en VVD zijn niet te spreken over de oproep. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt dat FDF (Farmers Defence Force) ‘weer een grens overgaat’. Hij vond het al onacceptabel dat ze bij het Mediapark stonden tijdens de opnames van het interviewprogramma Zomergasten, waar minister Schouten te gast was, ‘laat staan dat ze een intimiderend bezoekje gaan brengen aan de gezinnen van Kamerleden’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden