Nieuws

Eis van Taghi om andere onderzoeksrechters afgewezen

Een eis van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, om andere onderzoeksrechters is afgewezen. Dat heeft de wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

Het Parool
Rechtbanktekening van Ridouan Taghi. Beeld ANP
Rechtbanktekening van Ridouan Taghi.Beeld ANP

Een kantoorgenoot van advocaat Inez Weski, de advocaat van Taghi, verzocht op 17 november tijdens een besloten zitting bij de rechter-commissaris om uitstel van een getuigenverhoor dat twee dagen later hervat zou worden. Ze voerde aan dat Weski ziek was ‘voor het eerst in veertig jaar’ en dat zijzelf - pas twee maanden als advocaat-stagiair werkzaam bij het kantoor - niet dit soort complexe kwesties behandelt.

Weski had de getuige al een dag aan de tand gevoeld, maar had nog niet alle gewenste vragen kunnen stellen. Die mogelijkheid zou zij alsnog krijgen op de verhoordag die al ingepland stond. “Het zal duidelijk zijn dat de organisatie van een verhoor als onderhavige een complexe logistieke uitdaging vormt, waarmee bijzondere technische, afscherming- en veiligheidsaspecten gemoeid zijn,” aldus de rechter-commissaris.

Wraking

Het verzoek om een andere verhoordag werd door de onderzoeksrechters niet ingewilligd, waarna een wrakingsverzoek volgde. Wraking is een verzoek aan de rechtbank om een rechter in de zaak te vervangen omdat die partijdig zou zijn.

De wrakingskamer van de rechtbank kwam op 2 december bijeen in een besloten zitting. De wrakingskamer oordeelt ‘dat een rechterlijke (tussen)beslissing in beginsel geen grond kan vormen voor wraking’. Volgens de wrakingskamer is uit de omstandigheden niet gebleken dat de verdediging van Taghi niet serieus is genomen. Ook was er geen sprake van vooringenomenheid.

In september dit jaar werd een wrakingsverzoek van Weski tijdens een openbare zitting in Marengo afgewezen. Toen wraakte de raadsvrouw de rechtbank nadat deze had beslist dat ze tijdens de zitting geen presentatie mocht houden over appjes van de kroongetuige.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden