Plus

Eindexamens van start, maar wel met heel veel steuntjes in de rug

Maandag beginnen de centrale schriftelijke examens in het voortgezet onderwijs. Het is aanpoten, maar minister voor Onderwijs Arie Slob komt de leerlingen flink tegemoet. ‘Het gaat allemaal net even anders.’

Edwin van der Aa
Leerlingen tijdens een eerder examen in de sportzaal van het Marcanti College. Beeld Eva Plevier
Leerlingen tijdens een eerder examen in de sportzaal van het Marcanti College.Beeld Eva Plevier

“Ik doe havo-eindexamen in het Leonardo Royal Hotel en het Marriott Hotel in Den Haag, en zelfs in een kerk,” vertelt Soll Ndongosi (16). Hij zit op De Populier in de Hofstad, maar daar kan het examen niet plaatsvinden. De school wordt dan te druk doordat andere klassen gewoon les krijgen. “Het is allemaal anders dan normaal, maar de voorbereiding blijft hetzelfde. Ik heb er niet zo veel moeite mee, dit jaar hebben we bijna volledig fysiek les gehad.”

Vorig jaar was dat anders. Er was geen centraal examen, maar in 2021 behalen leerlingen – net als in elk gewoon jaar – het diploma op basis van het centraal examen én het schoolexamen. Wel is er een aantal maatregelen genomen ten aanzien van het examen. Zo wordt dit jaar de mogelijkheid geboden om het eindcijfer van één vak niet te betrekken bij de uitslagbepaling. Dat mag echter geen kernvak zijn.

Tweede tijdvak

Het tweede tijdvak, dat op 14 juni start, wordt uitgebreid van vier naar tien dagen. Daarmee kunnen leerlingen die in het eerste tijdvak – vanaf vandaag tot en met 1 juni -ziek zijn of in quarantaine zitten het volledige centraal examen of een deel ervan in het tweede tijdvak afleggen. Ook krijgen leerlingen die meer tijd nodig hebben voor de voorbereiding op het centraal examen de optie om het examen te spreiden.

Op 6 juli begint het derde tijdvak van vier dagen waarin leerlingen examens kunnen herkansen. Eindexamenleerlingen die opgaan voor het diploma krijgen een extra herkansingsmogelijkheid (twee in plaats van een). Alle groepsroosters worden door deze flexibele regels feitelijk individuele roosters. Er is daarom extra aandacht voor het deelnamerecht en de deelnameplicht van de leerling, constateert de VO-raad op de website.

“Het gaat allemaal net even anders,” legt een woordvoerder van de VO-raad uit. “Leerlingen konden vooraf hun examenrooster aanpassen, dat was hun recht, maar moeten nu wel aan de examens deelnemen in de tijdvakken waarvoor ze hebben gekozen, dat is hun plicht.”

Alsnog gaat het grootste deel van de scholieren op in het eerste tijdvak, aldus voorzitter Nienke Luijckx van scholierenorganisatie Laks. “We merken wel dat ze vaak goed hebben gekeken naar hun opties. Toch willen maar enkele leerlingen spreiden over de tijdvakken. Veruit de meerderheid heeft besloten zich voor een beperkte periode volledig te focussen op het examen, vervolgens op 10 juni de uitslag te horen en daarna snel op vakantie te gaan.”

Afronden

Pietjan Blommaart, examensecretaris op het Jan Arentsz in Alkmaar, bevestigt dat het gros van de leerlingen heeft gekozen om al in de eerste periode examen te doen. “Ze willen het gewoon afronden, aan iets nieuws beginnen. De versoepelingen in de regeling geven heel veel leerlingen op de havo en het vwo rust, merkt hij. “Van ouders krijgen we nauwelijks vragen, leerlingen zoeken vaak nog even bevestiging. Een opvallende vraag: ‘Behaal je een gymnasiumdiploma als je het vak Grieks afdekt?’ Dat is volgens de regels dit jaar mogelijk. Ik moest het ook even navragen, maar het antwoord is ja. Je dekt alleen het cijfer af voor je eindbeoordeling, niet het vak.”

Zo gaat alles dit jaar net even anders. En dat hebben de scholen duidelijk moeten maken aan leerlingen, ouders en medewerkers. “Het is ontzettend belangrijk om hier goed over te communiceren,” stelt Blommaart. “De school wilde niet meegaan in de paniek van ‘help, alles is dit jaar anders’, maar erop wijzen dat ook nog veel hetzelfde is en de veranderingen die er zijn dus helder en bondig uitleggen. En het is ons gelukt om tijdig te beginnen met communiceren.”

Het Laks had dit coronajaar het liefst alleen examens in de kernvakken gezien. Luijckx: “We maken ons zorgen over de mentale gesteldheid van examenkandidaten. Daarom is het goed dat er compensatiemaatregelen zijn gekomen. De vraag is alleen of het voldoende is. We zien dat er altijd veel stress is onder examenleerlingen, maar dit jaar is er nog iets meer. Zij weten ook dat ze twee jaar geen volwaardig onderwijs hebben gehad, maar ze moeten wél een volwaardig examen maken.”

Ondanks de mogelijkheid de examens te spreiden wil Soll Ndongosi alle vakken in de eerste periode doen. “Ik wil weten dat ik het ook in deze tijd kan zonder extra’s.” De havist wil hierna doorstromen naar het vwo. Het uiteindelijke doel is een studie aan de Universiteit Leiden. “Ik vind het te ver gaan om te roepen dat mijn generatie verloren is door coronatijd, maar moeilijker is het allemaal wel. Ikzelf kom er wel overheen, maar voor sommige anderen is het echt veel lastiger.”

Klachtenlijn

Leerlingen kunnen gedurende de examenperiode hun zorgen over het centrale examen kwijt op de Laks Klachtenlijn, elke dag tussen 12.00 en 19.00 uur. Het telefoonnummer is 030-7900900. Ook de website examenklacht.nl is beschikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden