Nieuws

Einde afstand 1,5 meter in zicht, onderwijs open, discotheken blijven dicht

Zoals eerder uitgelekt gooit het kabinet het hoger onderwijs eind deze maand weer open. De 1,5 meter geldt dan niet meer voor leerlingen, studenten en docenten. Vanaf 20 september moet dan overal de 1,5 meter regel vervallen, op discotheken en nachtclubs na.

David Bremmer en Peter Winterman
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens minister-president Rutte hebben de leerlingen en studenten op het mbo, hbo en universiteiten afgelopen anderhalf jaar het door alle coronamaatregelen zwaar voor de kiezen gehad . “Een miljoen jonge mensen hebben nu al een jaar lang online onderwijs en dat heeft allerlei negatieve consequenties.”

Met de opening per 30 augustus schuift het kabinet het advies van het Outbreak Management Team (OMT) terzijde, het OMT suggereerde zelf 19 september als vroegste datum. Dat is voor het onderwijs echter niet werkbaar, aldus Rutte. Vandaar dat er extra voorwaarden gelden: zo mogen groepen maximaal uit 75 personen bestaan. Ook moet op de gangen een mondkapje worden gedragen.

Coronabewijs

Per 20 september wordt de 1,5 meter dan voor de gehele samenleving losgelaten. De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer vervalt. “Wel moet er bij klachten getest blijven worden, dien je thuis te blijven bij klachten en moet er voldoende geventileerd worden.”

In de horeca, bij festivals en sportwedstrijden, kunst en cultuur - zowel binnen als buiten - wordt een coronabewijs verplicht bij een groepsgrootte van meer dan 75 personen. Een coronabewijs wordt verstrekt bij volledige vaccinatie, een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud of als je hersteld bent van corona. Het kabinet zegt dat met ‘mystery guests’ zal worden gecontroleerd of exploitanten hieraan voldoen.

Voorbehoud

Discotheken en nachtclubs blijven overigens in ieder geval tot 1 november dicht, het kabinet heeft geleerd van de vorige versoepelingen eind juni. Wel krijgen de uitbaters financiële compensatie.

Het kabinet maakt wel een belangrijk voorbehoud voor alle versoepelingen. Medio september wordt een nieuw advies aan het OMT gevraagd. “De versoepelingen per 20 september zijn in potlood. Het is geen zekerheid. We herinneren allemaal dat het virus ons verraste na de vakantie. Die piek volgde nadat we een flinke hoeveelheid versoepelingen hadden doorgevoerd. Dat was een flinke leerervaring.”

Kabinet blijft inzetten op vaccinatie

Om de risico’s te beperken blijft het kabinet vol inzetten op vaccinaties. Minister van VWS Hugo de Jonge maakte bekend dat nu 85 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder gevaccineerd zijn. “Als we dat in januari geweten hadden, hadden we daarvoor getekend.”

Tegelijk is er nog steeds een groep van 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd zijn. “Zij zijn noch gevaccineerd, hebben noch het virus doorgemaakt.” Volgens het OMT is de kans levensgroot dat velen corona oplopen. “Duizenden zullen nog zo ziek worden dat ze naar het ziekenhuis moeten. Dat kan de zorg niet aan. Vandaar dat we zoveel mogelijk mensen willen overtuigen zich te laten vaccineren.”

Alle nieuwe versoepelingen op een rij


-Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten gaan aan het begin van het nieuwe schooljaar op 30 augustus weer open, zonder de anderhalvemeterregel. Er blijft een aantal beperkingen gelden, zoals een maximale groepsgrootte van 75 personen per ruimte en een mondkapjesplicht in de gangen. Ook blijft het advies aan medewerkers en studenten om gebruik te maken van zelftesten.

-Op middelbare scholen blijven de coronaregels die nu gelden van kracht, zoals de anderhalve meter afstand tussen leerlingen en leraren en de mondkapjesplicht in gangen en kantines.

- Tot 20 september blijven de regels zoals ze nu zijn van kracht voor horeca, theaters, bioscopen, congressen en evenementen. Dat betekent dat de locaties tussen 12 uur ‘s nachts en 6 uur ’s ochtends gesloten moeten blijven. Na 20 september is voor evenementen, festivals, congressen en andere bijeenkomsten boven de 75 personen een toegangsbewijs verplicht: een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs.

- Op 20 september hoopt het demissionaire kabinet overal de anderhalvemeterregel te kunnen loslaten. Het definitieve besluit daarover wordt mede op basis van OMT-advies op vrijdag 17 september genomen.

- Nachtclubs en discotheken blijven in elk geval tot 1 november dicht. Nachtclubs en discotheken krijgen ook na 1 oktober financiële steun.

- Mensen die op reis gaan, kunnen zich tot 1 oktober gratis laten testen. Dit betekent dat alle mensen die in september naar het buitenland gaan, een gratis reistest kunnen laten afnemen.

- Het kabinet hoopt dat het vanaf 1 november niet meer nodig is om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs te laten zien om ergens binnen te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden