Einde aan intelligente lockdown, dit zijn de reacties: ‘Blij, want we hebben geen geld meer’

Nederland zet volgende week een enorme stap in de richting van het oude normaal. Blijdschap overheerst nu premier Rutte voor verschillende branches versoepelingen heeft aangekondigd. Een greep uit de reacties:

Sebastiaan Quekel
null Beeld ANP
Beeld ANP

Zakelijke evenementenbranche

Om te beginnen de zakelijke evenementenbranche. Die laat weten tevreden te zijn met het schrappen van het maximum aantal bezoekers bij het organiseren van beurzen en congressen. Tegelijkertijd worden vraagtekens gezet bij de financiële gevolgen van de 1,5-metermaatregelen, meldt EventPlatform Nederland. “Uiteraard zijn we blij dat onze sector weer grotere evenementen kan organiseren,” aldus EventPlatform Nederland. “Maar het schrappen van deze maatregel is nog lang niet voldoende voor onze sector om weer rendabel evenementen te organiseren. Deze verruiming biedt in ieder geval meer perspectief dan verwacht.”

Theaters en concertzalen

Bij de theaters en concertzalen heeft het loslaten van een maximumaantal bezoekers echter weinig effect, laat de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) weten. Het betekent alsnog dat vier van de vijf theaterstoelen onbruikbaar zijn, aldus de koepel, waarbij 128 schouwburgen en concertgebouwen zijn aangesloten.

De VSCD is weliswaar blij met de versoepeling, maar voor het grootste deel van de podia is er straks nog steeds maar 20 procent van de theaterstoelen beschikbaar. “Voor Theater Sneek, met 600 stoelen, betekent deze verruiming concreet dat er 128 mensen de zaal in mogen. Dat is 28 meer dan met de 100-bezoekersregel,” verzucht bestuurslid Wiebren Buma.

Onderwijsbonden

De onderwijsbonden reageren positiever na de persconferentie. Zij zijn opgelucht dat de middelbare scholen na de zomervakantie weer helemaal open mogen. Voorzitter Jan de Vries van CNV Onderwijs noemt het besluit ‘goed voor leerlingen en het personeel’.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het een logisch besluit. “Afstandsonderwijs en fysieke lessen zijn op de lange termijn niet vol te houden,” zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. “De 1,5 meter afstand voor scholieren onderling was op papier goed bedacht, maar bleek in de praktijk niet vol te houden.”

Vervoersbedrijven

Met het versoepelen van de maatregelen voor het openbaar vervoer, hopen vervoersbedrijven dat mensen de spits zoveel mogelijk blijven mijden. Dat is volgens OV-NL, de organisatie waarin alle openbaarvervoerbedrijven verenigd zijn, cruciaal om van de versoepelingen een succes te maken.

Het advies om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen vervalt en per 1 juli zijn alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro weer beschikbaar. “We zijn verheugd met de versoepelingen die het kabinet vanavond bekendmaakte. Zo kan het ov weer een belangrijke bijdrage leveren aan de bewegingsvrijheid van reizigers. Zij zijn eraan toe. En ook onze medewerkers zien de reizigers graag weer terug,” zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL.

Sekswerkers

Het meest verrast zijn de sekswerkers. Zij mogen tot hun grote verbazing per 1 juli weer klanten verwelkomen. Ze hadden niet zien aankomen dat ze over een week weer aan het werk mogen. “Ik hoorde het net pas voor het eerst en ben nu iedereen berichtjes aan het sturen; iedereen is erg blij met het nieuws dat we eindelijk weer open mogen. We hebben namelijk geen geld meer,” zegt Felicia Anna, voorzitter van Red Light United, de belangenvereniging van sekswerkers op de Amsterdamse Wallen.

“We hadden het niet verwacht, omdat we een beroep hebben waarbij nauw contact niet vermeden kan worden. Daarom dachten we dat erop werd aangedrongen dat wij nog niet open mochten. Maar ik heb de politiek brieven gestuurd en gezegd dat ik het niet eerlijk vond dat andere contactberoepen wel weer uitgeoefend mochten worden.”

VNO-NCW en MKB-Nederland

De versoepelingen geeft ondernemers in tal van sectoren eindelijk weer wat lucht, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze zijn dan ook blij met de aangekondigde stappen. De ondernemersorganisaties willen wel dat er snel onderzoek komt naar de mogelijkheden om op een verantwoorde manier van de 1,5 meterregel te kunnen afwijken.

“Het rigide vasthouden aan alleen die 1,5 meter is niet houdbaar meer, als niet ook naar andere, slimmere opties wordt gekeken,” zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. “Dat moet binnen drie weken gebeuren, zodat het zomerseizoen voor bepaalde ondernemers nog enigszins kan worden gered.”

VNO-NCW en MKB-Nederland betreuren het ook dat een aantal sectoren voor onbepaalde tijd gesloten moeten blijven, zoals discotheken en ballonvaarders. De organisaties dringen aan op een goede compensatieregeling van het kabinet voor ondernemers in die sectoren.

Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven

De Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven (VNSWB) hoopt dat de financiële schade in hun sector enigszins beperkt blijft nu de sauna’s per 1 juli open mogen. “Maar ondernemers zullen nog steeds creatief moeten zijn om niet dieper weg te zakken. Met de huidige regels is de bezettingsgraad in sauna’s zo’n 40 tot 50 procent. Dus we lijden nog steeds flinke schade,” zegt voorzitter Jos Keizer.

De sauna’s zouden aanvankelijk pas 1 september weer open mogen. Keizer: “We hebben een heel traject bewandeld en het RIVM van allerlei informatie voorzien, ook uit het buitenland. We hebben ze onder meer duidelijk gemaakt dat het virus bij hoge temperaturen stuk gaat. Ik weet niet wat ze daarmee precies gedaan hebben, maar het kan goed zijn dat die informatie doorslaggevend is geweest.”

Horeca

Het meest kritisch zijn de horecazaken, die veelal niet geholpen zijn met de volgens hun ‘theoretische versoepelingen’ van de coronabeperkingen. Het loslaten van het maximumaantal gasten, met de 1,5 afstand in ogenschouw genomen, is voor een aantal grote hotels en restaurants en voor conferentieoorden een verbetering. Maar de kleinere zaken schieten met de aanpassingen niet zo veel op, zegt Dirk Beljaarts van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). “We hadden op iets beters gehoopt.”

Beljaarts legt uit dat kleinere zaken als cafés en restaurants nu al vaak niet aan de dertig gasten komen. De verhoging van het aantal toegestane bezoekers, met de 1,5 meterregel, betekent geen verbetering van de huidige situatie. De KHN-directeur wijst onder meer op de restricties op terrassen die zijn gebleven, ondanks de plaatsing van kuchschermen. Tafels mogen daardoor wel dichter bij elkaar, maar een groep bezoekers moet nog altijd op afstand blijven van elkaar. Hij snapt ook niet wat het verschil is met personen die bijvoorbeeld wel met zijn vieren in een auto mogen zitten.

Sportkoepel

Sportkoepel NOC*NSF reageert daarentegen verheugd op het kabinetsbesluit om de verplichte sluiting van alle sportaccommodaties per 1 juli op te heffen. Die maatregel was sinds 15 maart van kracht. Algemeen directeur Gerard Dielessen sprak van ‘fantastisch nieuws’.

“Concreet betekent dit voor de sport dat wij vanaf 1 juli overal weer kunnen sporten en we ook weer wedstrijden en competities mogen organiseren,” vervolgt hij. “Dit is vooral goed nieuws voor al die sporters voor wie sporten nog niet goed mogelijk was, zoals binnensporters en een aantal topsporters in Nederland.”

Uitbaters van sportscholen laten ook weten blij te zijn dat ze vanaf 1 juli weer open mogen. Het definitieve protocol waar sportscholen zich aan moeten houden wordt donderdag op het ministerie geformaliseerd, maar met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften en de 1,5 meterregel kunnen de fitnesscentra weer ‘gewoon’ open, zegt Ronald Wouters van branchevereniging NL Actief.

Jasper Otting, directeur van fitnessketen BigGym, voorziet gelet op de oppervlakten van zijn sportscholen geen problemen met betrekking tot de 1,5 meterregel. Hij weet van het bestaan van het protocol, maar heeft formeel nog altijd niet te horen gekregen waaraan voldaan moet worden. “We tasten nog een beetje in het duister daarover,” zegt hij. “Maar het belangrijkste is dat we weer open mogen.”

Supporters

Supportersverenigingen juichen het besluit om vanaf 1 juli weer wedstrijden in het betaald voetbal met publiek te houden toe. Over de precieze uitwerking van de voorgestelde plannen voor de mogelijke start van de eredivisie half september hebben ze echter hun twijfels. “Of iedereen in het stadion, of niemand per medio september,” zegt Fabian Nagtzaam, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax.

Hij pleit ervoor om proef te draaien met een deel van de supporters in de oefencampagne in augustus. Zodat er bij de start van de competitie in september bij het uitblijven van grote uitbraken weer volle stadions mogelijk zijn. “Als we pas in september hiermee gaan beginnen is dat gemiste tijd,” zegt Nagtzaam.

Publiek is weer welkom, maar wel op een aantal strikte voorwaarden, liet premier Rutte weten. De 1,5 meterregel moet overal in de stadions worden aangehouden, hetgeen betekent dat de clubs ongeveer een derde deel van hun stadioncapaciteit kunnen gebruiken. Het zingen van liederen en spreekkoren is verboden wegens het risico op verspreiding van het coronavirus. “Ajax heeft 40.000 seizoenskaarten verkocht. Wij kunnen niet met droge ogen tegen onze achterban zeggen dat de een wel en de ander straks niet mag komen,” legt Nagtzaam uit. “Dat is niet te verkopen.”

Kermissen

De Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK is opgelucht dat de branche de werkzaamheden binnen afzienbare tijd weer kan opstarten. Toch voorziet voorzitter Atze Lubach-Koers ‘een lang traject met een hoop beren op de weg’.

Volgens Lubach-Koers wordt het, in verband met de aanvraag van vergunningen, pas begin augustus dat de eerste kermissen weer georganiseerd kunnen worden. “Ik ben euforisch omdat iedereen weer de drang en adrenaline heeft om voor vermaak te zorgen,” aldus Lubach-Koers. “Maar de maatregelen die getroffen moeten worden, brengen ook weer kosten met zich mee. En een hoop attracties hebben stilgestaan en moeten gekeurd worden, terwijl verzekeringen stil zijn gezet. We moeten weer opnieuw opstarten en het is al eind juni. Dus het klinkt heel mooi, maar het kost duizenden euro’s om weer op te starten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden