Eigen risico vergoed voor zorgmedewerker met zware corona

Een ledencollectief van mensen in de zorg, IZZ, gaat aangesloten zorgmedewerkers het verplichte eigen risico vergoeden als zij door corona in het ziekenhuis belanden. Het idee: zorgpersoneel extra steun en waardering bieden in coronatijd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Stichting IZZ heeft een eigen collectieve zorgverzekering waarbij ongeveer 230.000 zorgmedewerkers zijn aangesloten. Ze schatten dat er van hen zo’n 450 mensen dit jaar en volgend jaar medicijnen nodig hebben of in het ziekenhuis belanden, omdat ze een ernstige vorm van Covid-19 hebben.

Extra psychische hulp

Eerder dit jaar pleitte de stichting al bij de overheid voor een vergoeding van het verplichte eigen risico, maximaal 385 euro, voor alle zorgmedewerkers die het coronavirus oplopen tijdens hun werk. Dat bleek tevergeefs en dus besloot het collectief om het zelf te organiseren voor de eigen leden.

Die krijgen als ze ernstig ziek zijn – naast de compensatie van het verplichte eigen risico – de maximale wettelijke collectiviteitskorting van 5 procent, een financiële bijdrage van dertig euro voor hun aanvullende IZZ-zorgverzekering, extra psychische zorg en gegarandeerde hulp. Die kan nodig zijn wanneer hun behandeling of operatie door een omzetplafond wordt uitgesteld.

Steun die van anderen had moeten komen

Roland Kip, algemeen directeur van Stichting IZZ: “Dit is een vorm van steun die van anderen had moeten komen. Uit een groot onderzoek eerder dit jaar kwam naar voren dat onze leden enkel waardering ervaren van hun collega’s en patiënten, niet van de overheid. Terwijl een groot deel van hen direct in contact komt met corona, ze staan in de frontlinie. Dat verdient compensatie.”

Stichting IZZ betaalt de kosten van de financiële voordeeltjes uit de reserves. Het gaat voor 2020 en 2021 naar verwachting in totaal om bijna 230.000 euro, waarvan het leeuwendeel op zal gaan aan de vergoeding van het eigen risico.

Mooi spaarpotje

Kip: “We zijn inmiddels geen zorgverzekeraar meer en verzekeren onze leden via CZ en VGZ, maar hebben wel een mooi spaarpotje opgebouwd. Daaruit kunnen we deze ongelijkheid rechttrekken. Ook als het uiteindelijk 300.000 euro kost. Het is een garantie voor de zorgmedewerker.”

Volgens de directeur is dit initiatief juridisch getoetst. “We hoeven ons niet te houden aan de Zorgverzekeringswet. We zijn een collectief, geen verzekeraar, en willen wat extra’s doen voor onze leden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden