Eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar niet en blijft 385 euro

Het eigen risico in de zorg blijft volgend jaar gelijk, op 385 euro. Dat heeft de Tweede Kamer besloten. Een motie van de SP met die strekking wordt gesteund door álle partijen in de Kamer, waaronder coalitiepartijen VVD en CDA. Daarmee krijgt het demissionaire kabinet de opdracht om het eigen risico niet te laten stijgen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Omdat er voorlopig geen nieuw kabinet is, dreigde het eigen risico in de zorg komend jaar tot boven de 400 euro op te lopen. In 2018 werd het eigen risico bevroren op 385 euro, maar dat gold tot het einde van deze kabinetsperiode. Voor komend jaar was dus nog niets geregeld. Daar komt nu verandering in: de voltallige Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van de SP, waarin het kabinet wordt opgedragen om het verplicht eigen risico in 2022 op 385 euro te houden.

“De tijd dringt,” zei SP-Kamerlid Maarten Hijink eerder deze week. Om het eigen risico te bevriezen, moet namelijk de wet worden aangepast. Uiterlijk in september moeten de Tweede én de Eerste Kamer hebben ingestemd, anders hebben zorgverzekeraars te weinig tijd om daar rekening mee te houden bij de bepaling van hun zorgpremies. Nu de SP-motie is aangenomen, is het aan het kabinet om de regeling op tijd door beide Kamers loodsen.

Het kabinet neemt pas in augustus officieel een besluit over het eigen risico, zo laat minister Tamara van Ark (Medische Zorg) weten. “Maar ik zie de ondertekening, zeg ik daarbij,” stelt Van Ark, doelend op álle Kamerfracties die de motie steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden