Eerste zorgpremie bekend: stijging hoger dan waar kabinet op rekende

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie in het komend jaar met 6,50 euro per maand. Dat is iets meer dan het kabinet op Prinsjesdag voorzag voor de premies in 2021. De DSW-basisverzekering gaat daardoor 124,50 euro per maand kosten.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De prijsstijging is volgens DSW onder meer noodzakelijk vanwege hogere zorgkosten door loon- en prijsstijgingen in de zorg en een toenemend gebruik van dure en specialistische geneesmiddelen. Dit verklaart 4,50 euro van de premiestijging. De overige 2 euro hebben ermee te maken dat DSW niet meer kan teruggrijpen op de reserves.

Het eigen risico blijft voor DSW-verzekerden 375 euro en blijft daarmee 10 euro lager dan wettelijk is bepaald. Door een lager eigen risico te hanteren, wil DSW duidelijk maken voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

Volgens DSW vallen de totale zorgkosten dit jaar nog niet hoger uit, omdat de coronagerelateerde kosten grotendeels werden gecompenseerd door lagere kosten voor de afgeschaalde reguliere zorg.

Eerste zorgverzekeraar

DSW is ieder jaar de eerste zorgverzekeraar die zijn premie bekendmaakt. Andere verzekeraars volgen meestal de lijn van DSW. Uiterlijk 12 november moeten alle premies voor 2020 bekend zijn.

De premiestijging ligt hoger dan het kabinet met Prinsjesdag aankondigde. Daar werd melding gemaakt van een stijging van ruim 5 euro per maand. Komend jaar wordt wel de zorgtoeslag verhoogd met 44 euro voor alleenstaanden en met 99 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden