Eerste winkels openen weer na zelfgekozen coronaquarantaine

De eerste winkels die vorige maand de deuren sloten, gaan voorzichtig weer open. Donderdag opent Suitsupply zijn 24 Nederlandse zaken weer. Ook buitensportketen Bever en schoenenwinkel Van Haren komen van hun zelfgekozen coronaquarantaine terug.

Onder andere schoenenwinkel Van Haren sloot vorige maand haar deuren vanwege de coronacrisis.Beeld ANP XTRA

“We hebben onze winkels een maand geleden gesloten omdat ons personeel zich afvroeg hoe ze nog veilig konden werken,” zegt topman Fokke de Jong van Suitsupply. “Winkels mogen nu eenmaal gewoon open zijn. We hebben een manier gevonden om medewerkers en klanten veilig te houden.”

Suitsupply kijkt daarbij naar China. “In dat land hebben we tien winkels gesloten, maar die zijn de afgelopen maand weer opengegaan. Daar gelden nog altijd vrijwel dezelfde maatregelen als die we hier uitvoeren, met social distancing en hygiëne. Daar hebben we dus al een beetje kunnen oefenen.” Zo wordt er zo veel mogelijk gewerkt op afspraak, zodat in de winkels rekening kan worden gehouden met de 1,5 meter afstand.

“Dit is ook een signaal dat we aan de buitenwereld willen geven,” zegt De Jong. “We moeten langzamerhand oefenen in hoe we de draad weer kunnen oppakken onder deze omstandigheden. Het leven gaat op een heleboel plekken door.”

Veel minder vraag

Er is volgens De Jong wel degelijk nog vraag naar kleding. “Mensen die speciale gelegenheden hebben als huwelijken of begrafenissen. Maar we verwachten absoluut geen normale bezoekersaantallen. Er is aanmerkelijk minder vraag dan voorheen.”

De gevolgen van de coronacrisis voor het Nederlandse modebedrijf zijn groot. “We maken wereldwijd mee dat onze winkels dicht zijn. Deze omstandigheden hebben op elk bedrijf op korte termijn een enorme impact. Het helpt ons absoluut dat er in ieder geval omzet binnenkomt.”

Overheidssteun

Ook Suitsupply heeft zich tot de overheid gewend voor steunmaat­regelen. “Dat is ook een reden om weer open te gaan. De overheid helpt ons, laten wij er dan alles aan doen om die steun zo beperkt mogelijk te houden. Als we minder omzetverlies maken, hebben we minder geld nodig. Dat kan dan aan anderen ten goede komen.”

“Ik heb veel waardering voor de snelheid en efficiëntie waarmee ons kabinet het bedrijfsleven ondersteunt. Die steun is de beste in de hele wereld. In de VS zijn al onze zestig winkels dicht, dat is een heel ander verhaal. De steun die daar is toegezegd, geldt niet voor ons, en vaak ook niet voor onze werk­nemers.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden