Update

Eerste tropische dag van het jaar, donderdag code geel vanwege onweersbuien

Het is woensdag de eerste tropische dag van het jaar. In het Limburgse Arcen steeg het kwik naar 30,1 graden. Dat staat in schril contrast met donderdag, als in de middag zware onweersbuien worden verwacht. Het KNMI heeft code geel afgegeven.

Het Parool
Schapen hebben de schaduw opgezocht. Beeld ANP / Kim van Dam
Schapen hebben de schaduw opgezocht.Beeld ANP / Kim van Dam

Om een dag tropisch te kunnen noemen, moet het op een van de officiële meetpunten in Nederland warmer worden dan 30 graden. Officieel is pas sprake van een tropische dag als het op het hoofdstation in De Bilt ook 30 graden of meer wordt. Daar is de temperatuur net onder de 25 graden.

Volgens Weerplaza komt deze tropische dag in Arcen wel bijna drie weken vroeger dan gebruikelijk. In de afgelopen dertig jaar wordt in Nederland gemiddeld pas rond 7 juni de eerste 30 graden genoteerd. ‘Tegenwoordig komt tropische hitte steeds vroeger in het jaar voor dan dertig jaar geleden,’ meldt Weerplaza. ‘Dertig jaar geleden was 19 juni gemiddeld de datum dat het kwik ergens in het land tot boven 30 graden steeg.’

Onweersbuien

Terwijl het niet eerder zo warm was op 18 mei als woensdag, wordt al wel gewaarschuwd voor het weer van donderdag. In de loop van donderdagochtend kunnen al stevige onweersbuien voorkomen maar het zwaartepunt ligt in de middag. Vooral in het oosten is er dan kans op windstoten van 60 tot 75 kilometer per uur, grote hagelstenen en veel regen in korte tijd. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hier last van hebben, aldus het KNMI, dat adviseert om open water en open gebied te mijden en niet onder bomen te schuilen.

De maximumtemperatuur ligt tussen 20 graden Celsius aan zee tot 30 in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en draait naar een westelijke richting waardoor het ‘s middags afkoelt. Het is drukkend warm met zon en een aantal onweersbuien, aldus WeerPlaza, waarbij het ‘s ochtends in korte tijd flink kan plenzen. Ook in Amsterdam begint de dag regenachtig met ongeveer 19 graden.

Ook in de loop van de middag kan het weer flink gaan regenen. Weerplaza verwacht dat die buien feller uitpakken dan in de ochtend, met flink onweer en hagelstenen. Daarbij kunnen windstoten lokaal zelfs uitschieten naar 100 kilometer per uur. Verwacht wordt dat de onweersbuien donderdagavond naar Duitsland wegtrekken.

Saharastof

Ook vrijdag wordt het nat, met buien vanuit het zuidwesten. Opnieuw is daarbij een klap onweer mogelijk en veel water in korte tijd, waarschuwt Weerplaza. De maximumtemperatuur valt met 22 tot 26 graden iets lager uit.

Volgens Weerplaza krijgen we vrijdag opnieuw te maken met Saharastof, waardoor auto’s bedekt kunnen worden onder een vieze laag stof nadat het geregend heeft.

Vanaf zaterdag daalt de temperatuur weer naar 16 tot 20 graden. Er kan her en der nog een bui vallen, maar niet meer zo erg als donderdag en vrijdag. Na het weekend breekt er weer een drogere periode aan, maar zomerse temperaturen blijven nog even uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden