Eerste repatriëringsvlucht met 300 in Marokko gestrande Nederlanders geland op Schiphol

De eerste repatriëringsvlucht uit Marokko, met daarin driehonderd Nederlanders, is om 00.30 uur op luchthaven Schiphol geland. De gestrande reizigers kunnen nu eindelijk terugkeren naar huis. Vlucht OR8378 van TUI steeg op vanuit het Marokkaanse Casablanca.

Stef Blok bevestigde de komst van 300 Nederlanders. Beeld ANP
Stef Blok bevestigde de komst van 300 Nederlanders.Beeld ANP

In een bericht op Twitter bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok de vlucht. Het gaat om reizigers met de meest urgentie situaties. De minister spreekt zijn dankbaarheid uit aan de Marokkaanse autoriteiten voor de samenwerking. Ook schrijft hij hard te blijven werken om de overige reizigers terug te brengen.

Een woordvoerder van het ministerie kan nog niet zeggen of er meerdere vluchten gepland staan om de 2700 resterende Nederlanders die nog in Marokko verblijven thuis te brengen. “We zijn stap voor stap bezig met oplossingen.”

Zo’n 2700 Nederlandse toeristen en Marokkaanse Nederlanders die op familiebezoek waren, zitten nog vast in Marokko. Het land heeft het luchtruim gesloten vanwege het coronavirus, in Marokko zelf is een strenge lockdown van kracht. Marokko liet de afgelopen weken wel mondjesmaat andere nationaliteiten vertrekken, maar de Nederlanders kregen steeds nul op het rekest. Dat zou te maken hebben met de gespannen diplomatieke situatie tussen Nederland en Marokko. Die verhouding is onder meer bekoeld omdat Nederland kritiek had op hoge celstraffen die Marokkaanse demonstranten in het Rifgebied kregen.

Schrijnende gevallen

De focus bij het terughalen ligt nu op de schrijnende gevallen. Iedereen die nog kan blijven zitten waar die zit, moet nog langer wachten. Mensen die echt terug moeten, omdat ze medicijnen of een medische behandeling nodig hebben, omdat ze geen onderkomen meer hebben of omdat ze vanwege een sterfgeval in Nederland terug willen, krijgen voorrang.

Sommige Nederlanders zaten al wekenlang bij familie, anderen in vrijwel uitgestorven hotels. Maar allemaal wilden ze terug naar Nederland voor hun werk of familie. Dat laatste is momenteel nog belangrijker omdat de ramadan is begonnen. Bij sommige ouderen raakten de medicijnen op, een recept konden ze in Marokko niet krijgen.

Anouk

Donderdag lieten twee bronnen al weten te horen hebben gekregen dat ze vanavond naar Amsterdam zouden vertrekken. “We vliegen zondagavond!”, meldde een Nederlander blij. Hij was twee weken op vakantie in Marokko toen de corona-epidemie uitbrak en zit nu al vier weken vast in een hotel.

Een van de Nederlanders die vastzitten in het Afrikaanse land is zangeres Anouk. De zangeres verblijft al weken in een hotel Marrakesh. Of zij ook met de vlucht meegaat is onduidelijk. Een woordvoerder zei niet in te willen gaan op individuele gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden