Eerste levering Janssenvaccins gearriveerd in Oss

De eerste 79.200 voor Nederland bestemde vaccins van farmaceut Janssen uit Leiden zijn maandagochtend aangekomen bij het bedrijf Movianto in Oss. Van daaruit worden ze verdeeld.

Het Parool
null Beeld AP
Beeld AP

Het is nog niet bekend wanneer het Janssenvaccin voor het eerst wordt toegediend, maar zaterdag heeft het kabinet in elk geval besloten dat 35 duizend doses naar ziekenhuizen gaan, zodat zij hun zwaar belaste personeel snel kunnen inenten. Daarmee moet worden voorkomen dat tijdens de huidige derde golf van besmettingen nog veel meer medewerkers ziek uitvallen.

Het is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt. Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca goedgekeurd, geleverd en toegediend. Het Janssenvaccin hoeft maar één keer te worden gegeven, terwijl de drie andere middelen twee prikken vereisen. Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses besteld.

Eerst risicogroepen, dan de rest

De Gezondheidsraad adviseert het vaccin van Janssen eerst aan 60-plussers en aan medische risicogroepen te geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met het syndroom van Down, met morbide obesitas of met neurologische aandoeningen die tot ademhalingsproblemen kunnen leiden.

Als die groepen eenmaal zijn gevaccineerd, kan het vaccin ook aan andere groepen worden gegeven. De Gezondheidsraad komt later met een advies daarover. Het Nederlandse vaccin biedt 66 procent bescherming tegen ziekte en 85 procent bescherming tegen ernstigere vormen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Onderzoek

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), doet onderzoek naar het Janssenvaccin. Tot nu toe zijn er vier meldingen bekend van mensen die na toediening van het middel last kregen van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Volgens het EMA valt dit aantal binnen de verwachtingen. Of de klachten daadwerkelijk door het vaccin worden veroorzaakt, is nog niet vastgesteld.

De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten zien vooralsnog geen duidelijk verband tussen bloedklachten en het coronavaccin van Janssen. De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) heeft dat zaterdag gemeld, nadat vrijdag bekend werd dat iemand is overleden die het middel van Janssen ontving. Die persoon kreeg last van dezelfde bloedklachten die voorkomen bij het vaccin van AstraZeneca.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden