Eerste landelijke staking kinderopvang in twintig jaar

Bij 538 kinderopvanglocaties verspreid over het land wordt donderdag gestaakt. Medewerkers leggen de hele dag het werk neer omdat werkgeverskoepels geen goede cao-afspraken willen maken om op korte termijn iets te doen tegen de hoge werkdruk, zegt FNV.

Het Parool / ANP
 Medewerkers van de kinderopvang tijdens een estafettestaking op de Dam. Beeld ANP
Medewerkers van de kinderopvang tijdens een estafettestaking op de Dam.Beeld ANP

Volgens de vakbond is het de eerste landelijke staking in meer dan twintig jaar in deze sector. Ook medewerkers van Amsterdamse kinderopvanglocaties doen mee. Het gaat om de locaties Akros Kinderopvang B.V., locaties Curious Kids, en Wereldkids, CompaNanny, Combiwel, De Kleine Wereld, Eigen & Wijzer B.V., Impuls Kinderopvang, Kindergarden, Kinderrijk, Klein en Co, Levantjes Kinderopvang, Mijn Blokje, Partou, Robinson Kinderopvang, SKA Kinderopvang, Smallsteps en Tinteltuin.

Ook gaan medewerkers van onder andere de dagopvang en buitenschoolse opvang donderdag demonstreren in Nieuwegein. FNV verwacht een opkomst van zeker 2500 medewerkers uit heel het land. De bijeenkomst begint om 10.30 uur en duurt tot 12.30 uur.

Vorige week donderdag trapten ruim 500 medewerkers uit Noord-Holland en het zuiden van Flevoland af met een eerste regionale staking. Zij verzamelden zich op de Dam om te staken tegen onder meer de hoge werkdruk.

Akkoord over nieuwe cao

De brancheverenigingen voor de kinderopvang (Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang) hebben onlangs een akkoord bereikt met vakbond CNV over een nieuwe cao. FNV is daar boos over en zegt dat de overeenkomst te weinig doet om op korte termijn de werkdruk te verminderen. Volgens de vakbond kijken de werkgevers naar Den Haag om de problemen op te lossen waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn.

De Brancheorganisatie Kinderopvang liet eerder weten verbaasd te zijn over de staking en over de klachten van de FNV.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden