Eerste Kamer stemt in met toegangstesten en quarantaineplicht

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die toegangstesten mogelijk maakt. Testen zal voorlopig nodig blijven om grote evenementen te laten doorgaan. De Eerste Kamer was kritisch.

Niels Klaassen
Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens de vergadering in de Eerste Kamer. Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens de vergadering in de Eerste Kamer.Beeld ANP

De senaat stemde in de nacht van dinsdag op woensdag in met de wet die toegangstesten mogelijk maakt. Ook de quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden kan doorgaan. De nieuwe coronamaatregelen waren al door de Tweede Kamer, maar in de Eerste Kamer hadden veel fracties nog scherpe kritiek. Uiteindelijk stemde ook GroenLinks voor. Daarmee was er een meerderheid.

De testwet is bedoeld om sommige sectoren eerder of verder te kunnen heropenen, onder voorwaarde dat bezoekers een negatieve coronatest laten zien. Het gaat dan vooral om grote evenementen. Voor een café of museum zal een entreetest niet snel nodig zijn. “Op korte termijn hebben we toegangstesten nodig,” zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in het debat met de Eerste Kamer. “Anders komen er geen festivals, of kunnen er maar heel kleine groepen in zalen en theaters. Zolang nog niet genoeg mensen gevaccineerd zijn, kun je op een festival met 10.000 mensen deze zomer niet de anderhalve meter loslaten. In de huidige situatie is dat een epidemiologisch risico.”

Dure mosterd na de maaltijd

Diverse fracties beschouwen het instrument als nogal dure mosterd na de maaltijd, nu het coronavirus op z’n retour is. Het aantal nieuwe infecties daalt en ook het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt snel af (tot onder de 1700 in totaal), terwijl het aantal vaccinaties (8.5 miljoen prikken gezet) juist gestaag stijgt. Waarom dan nog massaal testen? “VNO-NCW pleitte acht maanden geleden al voor toegangstesten,” zei PvdA’er Hamit Karakus. “Heeft het kabinet niet gewoon het momentum gemist?”

Eerste Kamerlid Diederik van Dijk (SGP): “Met de haven in zicht komt het kabinet met een nieuwe ingrijpende maatregel, met ook nog forse kosten. Een miljard euro is ervoor uitgetrokken. Kan dat geld niet beter naar ic-bedden?”

Uiteindelijk steunde een meerderheid in de senaat de testplannen wel: zolang ondernemers niet verplicht worden mee te doen en het toegangstesten niet onnodig lang wordt ingezet, kan het een meerwaarde zijn voor heropening van de samenleving, redeneren fracties.

De Tweede Kamer steunde het plan voor entreetesten al eerder, maar de meerderheid eiste wel dat de testen gratis worden. Het kabinet denkt dat het totale prijskaartje overigens lager uitpakt dan de aanvankelijk begrote 1,1 miljard euro. De Jonge gaat ervan uit dat 500 tot 700 miljoen euro genoeg is. Binnenkort komt het kabinet ook nog met precieze regels rond de digitale reispas.

Donkere wolken

Na een meer zorgeloze zomer dreigen mogelijk wel donkere wolken in het najaar, waarschuwde De Jonge. Experts van het OMT houden rekening met een vierde golf in de winter, al zijn de prognoses onzeker. In het optimistische scenario - als varianten zich koest houden, de vaccinatiegraad hoog is en antistoffen lang blijven, zal de R-waarde van het coronavirus nipt onder de één blijven.

Maar als nieuwe mutaties onverhoopt wild woekeren, als de vaccinatiegraad niet stabiel hoog is in diverse doelgroepen en gemeenten en als de antistoffen maar kort blijven, kan een nieuwe hausse in de winter opspelen. ‘Dat (scenario, red.) suggereert dat naast het huidige vaccinatieprogramma (aanvullende) basismaatregelen nodig zullen blijven,’ schrijft het OMT. “Dus er kan een opleving komen in het vierde kwartaal van dit jaar, of het eerste kwartaal van volgend jaar,” zei De Jonge in het debat. “En dan heb je toch een gereedschapskist nodig om in te grijpen als het nodig is.”

Quarantainewet

De Eerste Kamer stemde ook in met de quarantainewet. Die verplicht mensen die in landen met een zeer hoog risico zijn geweest tien dagen thuis te blijven. Als ze na vijf dagen negatief testen, mogen ze weer naar buiten. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van 435 euro.

Verschillende partijen vroegen zich wel af of dit in de praktijk zal werken, omdat er mogelijk te weinig op gecontroleerd kan worden. De minister denkt dat men zich vanwege de hoge boete wel aan de plicht houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden