Eerste Kamer akkoord met spoedwet over avondklok

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer heeft vrijdagavond ingestemd met de spoedwet over de avondklok. De Tweede Kamer keurde de spoedwet donderdag ook al goed. Nadat de wet in het Staatsblad is gepubliceerd, wordt die van kracht.

Tobias den Hartog en Raymond Boere
Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tijdens de plenaire zitting in de Eerste Kamer. Beeld ANP
Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tijdens de plenaire zitting in de Eerste Kamer.Beeld ANP

Veel druk was al van de ketel voor de senatoren aan het Binnenhof, want eerder op de middag besloot het Haagse gerechtshof, amper een kilometer van de politieke arena, al dat de avondklok overeind zou blijven tot het vrijdag 26 februari uitspraak doet. Die dag moet blijken of het kabinet inderdaad, zoals de lagere Haagse rechter dinsdag besloot, aanvankelijk de verkeerde wet had gebruikt om de avondklok juridisch te stutten.

Tot dat moment zou de avondklok sowieso van kracht blijven onder de oude wet. Maar nu is de nieuwe wet dus ook aanvaard door de Eerste Kamer. Na een lang debat stemden 45 senatoren voor en 13 tegen.

Overigens klonk in de Eerste Kamer ook geklaag over de spoedwet die het kabinet deze week in elkaar draaide en door de Kamers loodste. “Waarom bent u niet gewoon eerder naar de Eerste Kamer gekomen in plaats van nu alleen om de boel te komen fixen?,” merkte senator Henk Otten op.

Minister Ferd Grapperhaus zei vooral vooruit te willen kijken om een einde te maken aan ‘de onduidelijkheid in het land’. “Daarom hebben we vandaag ook deze behandeling.”

Boetes

Het oordeel van het hof over de oude wet is overigens nog wel van belang. Wint Viruswaarheid de zaak, dan wankelt de juridische basis van de 26.000 uitgedeelde coronaboetes.

Viruswaarheid zegt sowieso dat zij ook de nieuwe spoedwet gaan aanvechten. “Ook met deze wet worden mensenrechten geschonden. Dat vergeet dit regime”, aldus Willem Engel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden