Eerste coronapatiënten krijgen plasma met antistoffen

De eerste coronapatiënten in het Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis krijgen deze week plasma met antistoffen toegediend, in de hoop dat deze behandeling helpt om sneller te herstellen van het coronavirus.

Adrianne de Koning
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het plasma komt van mannen die net genezen zijn. Op een oproep reageerden honderden ex-coronazieken.

De eerste donoren zijn al bij bloedbank Sanquin langsgekomen om hun plasma te doneren. Internist-infectioloog Bart Rijnders gaat nu met zijn collega kijken of het plasma met antistoffen van hen geschikt kan zijn als geneesmiddel. Bij mensen is dat nog niet zeker, maar heel recent onderzoek in het Erasmus MC laat zien dat apen antistoffen maken die het virus uitschakelen.

De eerste patiënten in het Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis zullen deze week al het plasma krijgen. Het zal enige tijd duren voor de onderzoekers kunnen stellen dat het daadwerkelijk helpt. Vooralsnog is er geen medicijn tegen het coronavirus, dat tijdens de pandemie wereldwijd al vele slachtoffers heeft gemaakt.

Duizend mails

Ruim duizend aanmeldingen kwamen dit weekeinde binnen per mail. De vraag is of iedereen daadwerkelijk mee kan doen aan het onderzoek, omdat de donoren moeten bewijzen dat zij daadwerkelijk positief getest zijn op corona. Vrouwen kunnen niet helpen, omdat plasma van een vrouwelijke donor meer kans op heel erg zeldzame, maar ernstige bijwerkingen. Vandaar dat alleen mannen zich kunnen aanmelden.

Ook is de eis dat de ex-zieken minstens twee dagen koorts hebben gehad. Een donor krijgt een naald in beide armen, waarna het bloed uit de ene arm naar een apparaat loopt dat het plasma scheidt van de bloedcellen. Die bloedcellen komen via de andere arm terug. Een infuus met een zoutwateroplossing zorgt dat het plasma vervangen wordt.

Transfusie

Plasma dat op de juiste manier is afgenomen en toegediend zou een veilige behandelmethode zijn, zo stelde Rijnders eerder. Het is vergelijkbaar met een bloedtransfusie, want het plasma is een onderdeel van je bloed. Maar dan wel met antistoffen tegen het virus dat de patiënt zo ziek maakt. Belangrijk is echter dat een patiënt plasma van de eigen bloedgroep krijgt, daarom is nog niet duidelijk hoeveel patiënten deze week hun eerste transfusie krijgen. Bovendien komt er ook een controlegroep om te zien of er verschil is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden