Eendaagse festivals alleen onder strikte voorwaarden: maximaal 750 bezoekers

Eendaagse festivals kunnen deze zomer alleen doorgaan onder strikte voorwaarden. Er mogen maximaal 750 bezoekers komen en het festival moet in de open lucht of in een open tent plaatsvinden.

Hans van Soest en Peter Winterman
Milkshake festival. Beeld Amaury Miller
Milkshake festival.Beeld Amaury Miller

Dat heeft demissionair premier Rutte maandagmiddag bekendgemaakt na overleg met de meest betrokken ministers. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is het risico op een nieuwe golf coronabesmettingen te groot bij grotere evenementen.

Het kabinetsbesluit is een domper voor organisatoren van grote festivals en duizenden Nederlanders die al een kaartje hadden voor een groot festival in augustus, zoals Dutch Valley en Tropikali. Het kabinet had het OMT gevraagd of deze eendaagse festivals verantwoord konden doorgaan. Dat lijkt nu niet het geval, zo laat Rutte weten. “Helaas is de situatie nu dat eendaagse festivals tot 1 september alleen onder strikte voorwaarden kunnen doorgaan,” zegt hij.

Volgens Rutte gaat het wel de goede kant op met het aantal coronabesmettingen in Nederland. “We zien gelukkig nog steeds dat het aantal positieve testen afneemt. We zien ook dat het aantal ziekenhuisopnames aan het ‘plateau’en’ is. We verwachten dat het in de komende tijd gaat afnemen. Volgens het OMT zijn er daarom nu geen extra maatregelen nodig. Toch is Rutte voorzichtig: “Ik vraag wel iedereen in Nederland heel scherp te blijven. We hebben nog steeds veel besmettingen, vijf keer meer dan in Duitsland.”

Kort geding

De evenementensector keek reikhalzend uit naar het besluit van Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) van maandagmiddag. Het kabinet besloot vorige week om alle meerdaagse festivals tot 1 september te verbieden. Grote festivals die daardoor werden getroffen, zijn onder meer Lowlands, Milkshake en Mysteryland. Maar festivalorganisatoren hoopten dat eendaagse festivals wél mochten doorgaan.

Daarover wilde het kabinet op 13 augustus een besluit nemen, maar dat vonden festivalorganisatie ID&T en ruim veertig andere evenementenorganisatoren te laat. Zij spanden een kort geding aan om de eendaagse evenementen door te laten gaan. Die rechtszaak zou afgelopen vrijdag dienen, maar werd uitgesteld nadat het kabinet aankondigde om maandag alvast duidelijkheid te geven. Of het kort geding nu alsnog doorgaat, is nog onduidelijk.

Rutte: “We hebben opnieuw aan het OMT gevraagd: wat is nou verstandig met eendaagse evenementen? Helaas is de situatie dat het alleen onder strikte voorwaarden kan en met beperkte aantallen, met een maximum van 750 deelnemers. De locatie moet in de open lucht zijn of in een open tent: enkel een dekzeil tegen de regen is toegestaan. Bezoekers moeten volledig gevaccineerd zijn, een herstelbewijs hebben of een negatieve testuitslag van Testen voor Toegang.”

Het kabinet gaf vorige week aan te begrijpen dat organisatoren van eendaagse festivals met de handen in hun haar zitten vanwege de voorbereiding. Nu alle grotere evenementen met meer dan 750 bezoekers na 13 augustus worden geschrapt, zullen de gemaakte kosten worden vergoed. De financiële regelingen daarvoor worden verruimd, zo liet staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) afgelopen week al weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden