Plus

Een vuurwapen is ook in Nederland eenvoudig te krijgen

Vuurwapens waardoor moordpartijen zoals in Utrecht kunnen plaatsvinden, zijn ook in Amsterdam steeds eenvoudiger verkrijgbaar. Burgemeester Halsema maakt zich grote zorgen.

Ruben Koops en Paul Vugts
Pistolen, revolvers en automatische wapens Beeld ANP Koen van Weel
Pistolen, revolvers en automatische wapensBeeld ANP Koen van Weel

Het aantal illegale vuurwapens dat in Nederland in beslag wordt genomen, schommelt al heel lang rond de 7500 tot 9000 per jaar. Daaronder zijn enkele honderden automatische wapens. Dat is al een schrikbarende berg, maar het aantal wapens dat in het criminele milieu in omloop is, betreft een veelvoud.

Sleutelspelers binnen de opsporingsdiensten verzuchten het vaker. De beschikbaarheid van wapens voor wie kwaad wil en énigszins is ingevoerd in het criminele milieu, is enorm. Met welk type wapen de schietpartij in Utrecht is gepleegd wil de politie Utrecht nog niet zeggen. Getuigen spreken over een handvuurwapen, mogelijk voorzien van een geluidsdemper.

Vanuit voormalig Joegoslavië en Slowakije komt traditioneel een gestage stroom wapens westwaarts. Bosnië en Servië zijn de laatste jaren belangrijke toevoerlanden. Wapens komen over de grond, in busjes en kofferbakken of in rugzakken, over de open grenzen.

De onverwoestbare kalasjnikovs (AK 47) en varianten daarop blijven populair. Zoals de specialist binnen de politie het eens in deze krant uitdrukte: "Op bijvoorbeeld de Balkan zijn die wapens met honderdduizenden de oorlogen in gekruid. Nu het rustig is, druppelen ze de wereld over."

In Slowakije was het lang legaal onklaar gemaakte wapens te verkopen en te transporteren. Eenmaal in ­Nederland zijn zulke wapens eenvoudig weer schietklaar te maken. Belangrijke wetten zijn inmiddels aangescherpt, maar de stroom droogt niet zomaar op. Uit de VS en Oostenrijk komen veel losse onderdelen, al dan niet besteld via het 'dark web', het afgeschermde deel van internet.

Gaspistolen komen van oudsher voornamelijk uit Spanje en Italië, en kenners kunnen die eenvoudig tot vuurwapens ombouwen. Burgemeester Halsema drong er vorige week bij minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan op actie. Aan de illegale import van wapens kunnen steden en veiligheidsregio's zelf bijna niets doen, beklemtoonde zij.

"Het gebruik van handgranaten is toegenomen, we zien ook dat het wapenbezit enorm groeit," aldus Halsema. "Dat los je internationaal op door aan de buitengrenzen beter te controleren en afspraken te maken met landen waar die wapens vandaan komen."

9000

Tot 9000 wapens worden jaarlijks in beslag genomen - een veelvoud is in omloop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden