Een van Nederlandse omikronpatiënten is niet op reis geweest

De omikronvariant van het coronavirus heeft zich nu ook binnen Nederland verspreid. Een van de mensen die de variant opliep, vóór de veertien mensen die besmet terugkeerden uit Zuid-Afrika, was niet op reis geweest. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten.

ANP
Reizigers uit Zuid-Afrika laten zich bij aankomst op de luchthaven testen op het coronavirus in een speciaal daarvoor ingerichte teststraat.  Beeld ANP /  ANP
Reizigers uit Zuid-Afrika laten zich bij aankomst op de luchthaven testen op het coronavirus in een speciaal daarvoor ingerichte teststraat.Beeld ANP / ANP

Het instituut meldde eerder op dinsdag al dat twee mensen die op 19 en 23 november positief testten de omikronvariant bij zich droegen. Dat is gebleken uit nadere analyse van hun testmonsters. Een van die twee mensen had geen reishistorie, zoals het RIVM dat noemt, de ander was wel recent in het zuiden van Afrika geweest.

De testmonsters zijn afkomstig van het laboratorium Saltro. Ze bevatten een afwijking in het zogeheten spike-eiwit van het virus. “Daardoor ontstond het vermoeden dat het om de omikronvariant ging,” aldus het RIVM. Nader onderzoek naar het erfelijk materiaal van het virus bevestigde dit vermoeden.

Onderzoek

Met verschillende onderzoeken houdt het RIVM de verspreiding van de nieuwe variant in de gaten. Die is mogelijk besmettelijker dan de nu nog dominante deltavariant. Zowel nieuwe positieve testen van mensen die in zuidelijk Afrika zijn geweest, als testen van enige tijd geleden, worden nader onderzocht op de nieuwe variant.

Mensen die recent vanuit zuidelijk Afrika zijn teruggekomen naar Nederland, moeten uit voorzorg in quarantaine gaan en zich laten testen. Via een speciaal telefoonnummer dat de GGD voor hen in het leven heeft geroepen, hebben zich tot nog toe zeker 635 mensen gemeld, laat GGD GHOR Nederland weten. Daarnaast belt de GGD ook zelf mensen die op passagierslijsten staan. In totaal moeten enkele duizenden mensen een testafspraak maken.

In de hele Europese Unie zijn nu zeker 44 besmettingen met de omikronvariant geconstateerd, in elf verschillende landen. Het hoofd van de Europese gezondheidsdienst ECDC, Andrea Ammon, heeft dat laten weten. Nog eens zes ‘waarschijnlijke’ gevallen worden nog onderzocht, vertelde ze erbij. Tot nog toe was geen van de mensen die besmet raakten ernstig ziek.

Het RIVM verwacht volgende week dinsdag een volgende update te geven over de situatie rond omikron.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden