PlusReportage

Een kijkje in de nieuwe Tweede Kamer: ‘Nee, dit is géén goud!’

Volgend jaar moet de Tweede Kamer verhuizen naar een tijdelijk parlement, pal naast het NS-station in Den Haag. Het gebouw, dat voor ruim 160 miljoen euro wordt vertimmerd, is bijna af. Deze site neemt alvast een kijkje.

Peter Winterman
Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (CDA) in de nieuwe plenaire zaal in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken. Beeld ANP
Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (CDA) in de nieuwe plenaire zaal in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

Mosterdgeel. Dat is de nieuwe ‘huiskleur’ van de tijdelijke Tweede Kamer. Muren, zitjes, tafels en zelfs de kluisjes voor bezoekers zijn uitgevoerd in een mosterdgele kleur. “Messing, dat is de officiële kleurnaam,” vertelt Linda Nieuwenhuizen, projectmanager van het Rijksvastgoedbedrijf. “Als je maar niet opschrijft dat het goud is. Nee, dit is géén goud!”

Sober en doelmatig: die opdracht gaf het kabinet in 2015 mee voor de grootscheepse renovatie van het Binnenhof. Het hart van de Nederlandse democratie gaat gedurende 5,5 jaar op de schop. Komende zomer moet de Tweede Kamer daarom verkassen naar een kantoorkolos aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, naast het NS-station.

De nieuwe 'patatbalie' in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken. Beeld ANP
De nieuwe 'patatbalie' in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

Charmeoffensief

Het oude ministerie van Buitenlandse Zaken is de afgelopen twee jaar omgetoverd tot parlement. “Het gebouw is op een haar na af,” vertelt staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken). Terwijl bouwvakkers nog timmeren en vloerbedekking leggen, geeft Knops dinsdagmiddag alvast een rondleiding voor de nationale pers.

Het is een charmeoffensief van de staatssecretaris. Want de laatste weken mort de Tweede Kamer over de aanstaande verhuizing. Kamervoorzitter Khadija Arib heeft weinig trek om tijdens deze pandemie het Binnenhof te verlaten. Zij vreest dat het tijdelijke gebouw niet coronaproof is.

Gevoel

Knops denkt dat het gebouw – met smalle gangetjes en krappe trappenhuizen – ondanks het coronavirus wél in gebruik kan worden genomen. “We kijken op dit moment wat daarvoor nodig is.” En niet verhuizen zou zonde zijn, aldus Knops, want er is al voor 161 miljoen euro vertimmerd aan het pand.

“Ik snap heel goed dat je een beetje gevoel wilt krijgen in welk gebouw je terechtkomt,” zegt de staatssecretaris over de Kamerleden plús alle medewerkers – ruim duizend man – die naar het nieuwe gebouw moeten. “We zijn nu zo ver dat we dat gevoel ook kunnen meegeven.”

Hij kijkt om zich heen in de nieuwe plenaire zaal, die sprekend lijkt op de huidige nationale vergaderzaal. “We wilden een exacte kopie maken,” vertelt projectmanager Nieuwenhuizen. “Alleen de bekende blauwe stoelen ontbreken nog. Die gaan we in het zomerreces uit de huidige zaal hier naartoe verplaatsen. Net als de tafelbladen. Aan de achterwand komt een groot, nieuw kunstwerk. Daarover buigt de Kunstcommissie van de Tweede Kamer zich op dit moment.”

Gouden vloer

Voor de plenaire zaal moesten twee enorme betonnen steunpilaren wijken. Nieuwenhuizen: ,,Dat was de meest ingrijpende ingreep. Er zijn spanten op het dak geplaatst, waarna we de pilaren langzaam hebben verwijderd. De boel stortte gelukkig niet in. Onze berekeningen klopten.”

In het oude ministeriegebouw sprong één vloer in het oog: die was glinsterend goudgekleurd. Opvallend is dat deze vloer – in de buurt van de plenaire zaal – nu witgrijs is geworden. “Die gouden vloer sloot niet goed aan bij de nieuwe inrichting,” zegt Nieuwenhuizen daarover.

Knops loop trots door het gebouw, dat dertien verdiepingen telt. Alleen de eerste zeven verdiepingen worden volgend jaar in gebruik genomen, zo is het plan. “We zijn er klaar voor. Laat de Kamerleden maar komen.”

Een commissiezaal in het nieuwe onderkomen van de Tweede Kamer. Beeld ANP
Een commissiezaal in het nieuwe onderkomen van de Tweede Kamer.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden